Genetické manipulace umožnily vznik sladového ječmene odolného vůči nepřízni živlů

Genetické manipulace umožnily vznik sladového ječmene odolného vůči nepřízni živlů Zdroj: Archív

Dobrodružství poznání: Genetickým inženýrstvím k lepšímu pivu

Jan A. Novák

Bez sladu z ječmene by nebylo pivo, jeho pěstitelé ale často mají problém: takzvané prorůstání obilek. Jde o jev, kdy v důsledku nepříznivého počasí v předsklizňovém období začnou semena klíčit už na mateřské rostlině. Takový ječmen je nekvalitní a vykupuje se za nižší ceny.

Počasí farmáři neovlivní, proto se badatelé donedávna snažili problém řešit vyšlechtěním odrůd s prodlouženou dormancí, což je klidové stadium zrna před klíčením. Mělo to však nepříznivé vedlejší důsledky: ječmen klíčil nepravidelně a jeho vlastnosti pro výrobu kvalitního sladu často nevyhovovaly.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!