Za ochranný štít před smrtícím kosmickým zářením zřejmě vděčíme našemu Měsíci

Za ochranný štít před smrtícím kosmickým zářením zřejmě vděčíme našemu Měsíci Zdroj: Archív

Normální polarita
Otočená polarita
2
Fotogalerie

Přepólování se blíží. Změna magnetického pole Země může pro život znamenat katastrofu

Jan A. Novák

Směřování kompasové střelky k severnímu pólu vypadá jako jedna z mála jistot tohoto světa – ale není. Magnetické pole Země čas od času vymizí a poté se jeho polarita dokonce prohodí. Za dobu existence člověka se to ještě nestalo, ale podle některých vědců existují náznaky, že se k tomu schyluje. Následky mohou být nedozírné, protože zemské magnetické pole chrání povrch naší planety před kosmickým zářením.

Magnetické póly Země nemají stálou polohu, ale průběžně se pohybují, říká Alan Buis z Jet Propulsion Laboratory, jež patří pod americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Navzájem se vymění přibližně jednou za 300 000 let. Může to mít následky pro tvory, kteří se orientují podle zemského magnetického pole.

A nejen pro ně. ­Radioastronom a popularizátor vědy Marcus Chown upozorňuje, že magnetické pole Země chrání povrch planety před kosmickým zářením. Protože během přepólování na nějaký čas vymizí a trvá to delší dobu (možná i celá staletí nebo tisíciletí), než se tento ochranný štít zase obnoví. Částicím slunečního větru i těch ze vzdálených oblastí Galaxie pak už nic nebrání, aby dopadaly na zemský povrch a způsobovaly mutace v živých buňkách.

„Dříve se magnetické póly pohybovaly rychlostí přibližně 15 kilometrů za rok, ale od 90. let minulého století se jejich pohyb zrychlil,“ konstatuje Marcus Chown. „Nyní se severní magnetický pól pohybuje rychlostí 55 kilometrů směrem k Sibiři. Je to zatím jen spekulace, ale mohlo by to znamenat, že přepólování se blíží.“

Nasvědčují tomu i další indicie. Dřív se polarita zemského magnetického pole měnila v průměru jednou za 300 000 let. Od poslední takové události však uplynulo už přibližně 700 000 let. Jev má tedy několik set tisíc let zpoždění.

Špatnou zprávou a předzvěstí změny polarity může být také současné oslabování zemského pole. Za poslední dvě století jeho intenzita poklesla o 15 procent.

Ne všichni s tím souhlasí. „Někdy období mezi přepólováním trvá deset tisíc let,“ říká Gary Glatzmaier, vědec z Národní laboratoře v Los Alamos. „Jindy však dochází k změně severního magnetického pólu na jižní až třeba po několika desítkách miliónů let.“ Také publikace Přehled astronomie od Oldřicha Hlada a Jaroslava Pavlouska uvádí, že období s dnešní i s opačnou polaritou byla různě dlouhá a zdá se, že se střídala nepravidelně.

V každém případě by to mělo velký dopad. Nejen vědci se proto čím dál častěji ptají, proč ke změně polarizace magnetického pole dochází, co ovlivňuje délku období mezi nimi a co pro nás může jeho dočasné vymizení znamenat. Nedá se přitom vyloučit, že by to nebylo nic hezkého.

Země jako dynamo

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!