Fruktóza je vyzdvihována jako spásná náhrada škodlivého cukru. Pravda je ale někde trochu jinde
Rozum v troubě je vážné i nevážné povídání o zaručených receptech, potravinách či produktech zdravé výživy, o nichž jejich autoři, výrobci a prodejci tvrdí, že díky nim budeme zdravější, šťastnější a plní energie. Pořadem Rozum v troubě provází zvídavý šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk a výživový specialista Petr Havlíček, kteří se snaží uvádět mnohdy rozporuplná tvrzení na pravou míru. Zřejmě totiž není vědního oboru, ve kterém by byl větší chaos, než je zdravá výživa.
Video ke článku můžete zhlédnout zde:
Fruktóza, respektive výrobky obsahující fruktózu, jsou označovány jako spásná náhrada zatracovaného bílého cukru. Jak vysvětlí Petr Havlíček, fruktóza je v mnoha ohledech specifická. Její nadměrná konzumace může přispívat:
- ke zvýšené syntéze lipidů a VLDL cholesterolu
- ke zvýšení hladiny kyseliny močové v krvi
- ke zvýšenému ukládání tuku v játrech
- k rozvoji inzulinové rezistence a tím i k riziku vzniku obezity a diabetu II. typu
- ke zvýšení konzumace díky narušení řízení regulace příjmu potravy (zvýšení hladiny ghrelinu a rozvoj rezistence na leptin)