Zdroj: Shutterstock

Investorů do kryptoměn přibývá. Bezpečnost investicí se zvyšuje

Stále více investorů vyhledává kryptoměny jako zajímavou alternativu k tradičnímu investování. Slovenská společnost Fumbi eviduje už více než 20 000 uživatelů a investice přesahující 100 000 000 Kč. Zároveň přechází na světový systém bezpečné úschovy – Ledger Vault.

Kryptoměnový trh zažívá další boom podobný tomu z roku 2013 nebo 2017, kdy se kapitalizace celého trhu několikanásobně zvýšila. Hlavním faktorem při růstu tohoto odvětví je rozmach nové subkategorie kryptoměn, a to decentralizovaných finančních protokolů (DeFi), které v tomto roce zaznamenaly růst ve výšce několika tisíc procent.

Tyto protokoly tvoří zárodky nového finančního systému, který může v budoucnosti významně doplňovat systém současný. „Na rozdíl od minulých let, kdy v kryptoměnách chyběla infrastruktura, kterou by mohli využívat i skutečně velcí hráči jako penzijní či zajišťovací fondy, je už dnes situace jiná a vyspělost trhu je na mnohem vyšší úrovni. Od tohoto roku můžou držet kryptoměny i banky v USA nebo v Německu a na trh vstupují obrovské firmy jako je Paypal, Facebook a další,“ říká Dávid Stancel, CTO Fumbi.network. 

FUMBI NETWORK j s a

Narůst zájmu o kryptoměny je viditelný i v Česku, a to hlavně prostřednictvím investicí přes slovenskou platformu Fumbi. Ta v prvním roce svého fungování získala více než 10 000 uživatelů. Následně v tomto roce začala firma podnikat také v Polsku a na konci sprna už služby využívalo více než 20 000 lidí.

Tímto více než 100% nárůstem klientů se Fumbi stalo lídrem v investování do kryptoměn pro širokou veřejnost. Za toto období investovali lidé více než 100 000 000 Kč a aktuální zisky klientů byly v srpnu na úrovni 27 000 000 Kč.

Volatilita už není problém, co ale bezpečná úschova?

Jedním z největších strašáků potencionálních investorů do kryptoměn je jejich bezpečná úschova. Kryptoměny přináší revoluční, avšak komplikovanou technologii, která má své požadavky zejména při manipulaci s kryptoměnami a jejich úschově.

Kryptoměnové peněženky, hlavně ty na burzách, jsou oblíbeným terčem hackerských útoků. Častým negativním jevem je také to, že uživatelé ztratí přístupy ke svým vlastním peněženkám, a tedy i ke kryptoměnám, které jsou na nich uložené. Jen u Bitcoinu se odhaduje, že z celkového množství 21 milionů mincí, které byly vydané do oběhu, jsou přibližně 3 až 4 miliony navždy ztracené. Podle přepočtů dle aktuálního kurzu se jedná zhruba o 30 miliard eur.

I proto se v posledních letech vyvíjejí stále bezpečnější řešení pro úschovu kryptoměn. Jedno z těch nejbezpečnějších je Ledger Vault a používá ho také slovenské Fumbi. Ledger Vault představuje v kryptoměnovém odvětví bezpečnostní standard.

Tato platforma je postavená na hardwarových bezpečnostních modulech (HSM) a vícestupňovém schvalovacím procesu transakcí prostřednictvím osobních bezpečnostních zařízení (PSD). Tyto bezpečnostní mechanizmy prakticky znemožňuji hackerský útok či zpronevěru.

„Díky technologii Ledger Vault můžeme ve Fumbi chránit majetek našich klientů v podobě digitálních aktiv tím nejbezpečnějším způsobem, jaký na trhu je. Je to významný krok nejen pro naši firmu, ale i pro rozvoj celého ekosystému kryptoměn na Slovensku i v Česku,“ dodává David Stancel, CTO Fumbi.network.

FUMBI NETWORK j s a

Uložte si kryptoměny u Fumbi

Právě díky implementaci této technologie začalo Fumbi nabízet své služby úschovy kryptoměn a digitálních aktiv retailovým, ale i institucionálním klientům jako první ve střední Evropě. Na rozdíl od hlavního produktu firmy, Fumbi Indexu, ve kterém je portfolio klientů algoritmicky rebalansováno, mají teď klienti Fumbi také možnost pasivního nákupu a držby kryptoměn v podobě produktu Fumbi úschova.