.

. Zdroj: Depositphotos.com

Kurzové sázení by mohlo být národním sportem. Češi ho milují

Podle Výroční zprávy o hazardním hraní z roku 2019 se chuť Čechů k sázení výrazně zvýšila v porovnání s předchozím rokem. Loni totiž prosázeli rekordní sumu 389 miliard korun, což je o celých 55 % více než v roce 2018. Celkem bylo na výhrách vyplaceno 353 miliard. Věčné diskuze na téma českého národního sportu tedy mohou ustat – není to fotbal ani hokej, ale zdá se, že Češi mají nejvřelejší vztah právě k hazardu. Co se skrývá v pozadí tohoto enormního zájmu a na co Češi nejvíce sázejí?

Výroční zpráva uvádí, že počet casin a heren klesl o třetinu, přesto tyto podniky nadále zůstávají největším zdrojem příjmů provozovatelů her. Tvoří totiž přes 40 % hazardního trhu. Roste také zájem o online casino a hry. Situaci na online hazardním trhu významně ovlivnil nový loterijní zákon z roku 2017, který vnesl do prostředí online casin, do té doby bez regulace a kontroly, jasná pravidla. Zákonodárci nastavili jasné podmínky, za kterých mohou online casina na našem území provozovat svůj byznys. Nově byla zavedena nutnost licence udělované ministerstvem financí – bez ní není v Česku možné hazardní hry legálně provozovat. Online casina, sázkové kanceláře i pokerové herny, které ji vlastní, jsou ověřenou známkou kvality a pro hráče jsou dobrým orientačním bodem.

Kurzové sázky se těší velké oblibě a dobývají internet

Statistiky jsou neúprosné a nastavují zrcadlo realitě. V roce 2019 vzrostl objem kurzových sázek meziročně o 22 % na bezmála 85 miliard korun. Co je na tom ale nejzajímavější, je, že drtivá většina z toho (78 miliard) byla prosázena v online sázkových kancelářích. Zatím nezvoní hrana ani pobočkovému sázení, i když tam byl růst pomalejší – o necelá 4 % na 6,6 miliard korun. Česko platí ve střední Evropě za sázkařskou velmoc – naše mentalita je zkrátka jiná než polská či slovenská, alespoň o tom svědčí objem tiketů v přepočtu na jednoho obyvatele. Pro většinu sázkařů je hlavní motivací hobby a zábava při hraní. .. | Depositphotos.com

Ze sportů je v České republice nejoblíbenější lední hokej, přesto většina profanděného času patří fotbalu – z celkového objemu kurzových sázek patří dvě třetiny právě kopané. Oblíbený je i zmíněný hokej, patří mu necelá třetina celkového objemu sázek. Zároveň je to jediný sport, který se v objemu přijatých sázek blíží fotbalu. I když fotbal jasně kraluje a v závěsu za ním se prosazuje hokej, ostatní sporty tak významně zastoupené nejsou. V řádu jednotek procent se ve statistikách například setkáme s tenisem či basketbalem.

Z diskuzních fór a sázkařských webů vyplývá, že v kurzovém sázení je ziskových pouhé 1 či 2 procenta sázkařů, optimističtější komunity uvádějí 5 %. Co dělají úspěšní sázkaři jinak? Jsou za tím roky praxe a vzdělávání se, přičemž velkou roli hraje také samotný kurz. Profitabilní sázkař se z hráčů nestává přes noc, avšak dlouhodobou pílí a osvojením si potřebných dovedností tomu můžete jít velmi naproti.

Druhou variantou je odbornost a znalost jednotlivých sportů a událostí, které se sází. Například Češi jsou vášnivými sázkaři fotbalu, hokeje, tenisu, basketbalu, anebo třeba biatlonu.

Fortuna jde těmto znalcům naproti a nabízí jim například zdarma vědomostní kvíz na jejím webu již od léta 2020, kde ty nejlepší odměňuje věcnými cenami, nebo sázkařskými bonusy. Naposledy jeden z největších znalců vyhrál třeba PlayStation 5. Tím, že o dané problematice budou sázkaři vědět víc, se zvyšuje šance na jejich dlouhodobou profitabilitu v rámci jednotlivých soutěžních disciplín.