Výstřední japonský miliardář Yusaku Maezawa a Elon Musk.

Výstřední japonský miliardář Yusaku Maezawa a Elon Musk. Zdroj: dearmoon.earth

Projekt dearMoon.
Výstřední japonský miliardář Yusaku Maezawa hledá osm dobrovolníků, kteří spolu s ním v roce 2023 v raketě společnosti SpaceX Elona Muska odletí ze Země.
SpaceX Crew Dragon.
SpaceX
SpaceX Crew Dragon.
17
Fotogalerie

Chcete se vydat k Měsíci? Japonský miliardář hledá osm dobrovolníků

Patříte mezi zájemce o let do vesmíru? Pak můžete vyzkoušet své štěstí ve výběrovém řízení lunární mise dearMoon. Výstřední japonský miliardář Yusaku Maezawa hledá osm dobrovolníků, kteří spolu s ním v roce 2023 v raketě společnosti SpaceX Elona Muska odletí ze Země. Odkaz na webové stránky projektu, kde lze vyplnit online přihlášku, Maezawa ve středu sdílel na svém twitterovém účtu. 

Maezawa se s Muskem dohodl na odkoupení všech letenek plánovaného civilního letu do vesmíru už v roce 2018. Kolik musel zaplatit se neví, podle Muska ale šlo o „hodně peněz“. Tehdy se však zakladatel společnosti Zozotown chystal posádku sestavit z osmi umělců z celého světa. Letos kritéria pozměnil, podle svých slov chtěl totiž tuhle možnost nabídnout širší a rozmanitější části veřejnosti. „Chci, aby se zapojili lidé všech možných původů,“ uvedl Maezawa v informačním videu.

Stanovil proto dvě klíčové podmínky. Zaprvé, zájemce by měl být v rámci své činnosti (ať už se jedná o cokoliv) ochotný posunout svou snahu směrem k pomáhání druhým a zlepšování společnosti. Zadruhé je nezbytná ochota podpořit ostatní členy posádky, kteří sdílejí podobné ambice. „Tři dny potrvá dostat se k Měsíci, otočit se za ním a vrátit se zpět. Veškeré náklady na cestu pokryji ze svého. Koupil jsem všechna místa, takže to bude soukromá jízda,“ popsal stručně průběh plánované mise.

Do roku 2023 jsou sice naplánované soukromé civilní lety do vesmíru bez účasti profesionálních astronautů (vůbec první chce SpaceX vyslat ještě tento rok), přesto má být Maezawova výprava přelomová rovnou ve dvou ohledech. „Poletíme za Měsíc, takže vlastně očekáváme, že tahle mise zavede lidi nejdál od Země, co kdy kdo byl,“ přiblížil cíl projektu ve stejném videu Musk. Navíc má jít o první posádku svého druhu na lunární misi.

Podle informací z webu projektu dearMoon čas na vyplnění registračního formuláře končí 14. března a o týden později začne kontrola odevzdaného materiálu. Před finálním výběrem uchazeče na konci května letošního roku čeká ještě pohovor a zdravotní prohlídka.

Vstříc historické výpravě má dohromady dvanáctičlennou posádku odnést raketa zvaná Starship. Její prototyp na začátku března na třetí pokus úspěšně zvládl sestup z deseti kilometrů a následné přistání. Jen několik málo minut po dosednutí však raketa explodovala. Přesné příčiny havárie společnost nezveřejnila.

Kdo je onen japonský miliardář?

Yusaku Maezawa zbohatl poté, co v roce 2004 založil v dnešní době jeden z nějvětších japonských internetových obchodů s oblečením zvaný Zozotown. V zemi je nyní známý jako sběratel umění a poněkud výstřední miliardář. Tamní veřejnosti se zapsal do paměti například slibem, že rozdá v přepočtu kolem 200 milionů korun svým followerům na Twitteru nebo vypsáním výběrového řízení na přítelkyni pro let do vesmíru.