Freddie Mercury byl na pódiu živel.
Koncert ve Wembley se stal díky vystoupení Queen legendárním.
Freddie před smrtí začal chřadnout, mohlo za to onemocnění AIDS.
Freddie před smrtí začal chřadnout, mohlo za to onemocnění AIDS.
Freddie před smrtí začal chřadnout, mohlo za to onemocnění AIDS.
16
Fotogalerie

HIV pozitivní Freddie Mercury: Zemřel pouhý den po smutném oznámení

Před 30 lety obdržela média tiskové prohlášení zpěváka Freddieho Mercuryho. V krátkém textu jasně a stručně oznámil: „Po neustálých spekulacích tisku v průběhu posledních dvou týdnů potvrzuji, že jsem měl pozitivní test na virus HIV a trpím nemocí AIDS. Až dosud jsem považoval za správné tuto informaci nezveřejňovat, abych chránil soukromí lidí v mém okolí. Teď však nadešel čas, aby se moji přátelé a fanoušci dozvěděli pravdu. Doufám, že všichni se připojí ke mně, mým lékařům a lidem, kteří na celém světě bojují proti této strašné nemoci. Mé soukromí pro mě vždy bylo velice důležité a jsem známý tím, že jsem poskytoval jen velmi málo rozhovorů. Prosím tedy o pochopení, že tento přístup se nebude měnit.“ Následující den frontman kapely Queen zemřel.

Symptomy spojené s virem HIV měl prý Mercury už od roku 1982. Testy ale nemoc AIDS u zpěváka potvrdily až v říjnu 1987. Tedy alespoň podle Jima Huttona, který byl Mercuryho partnerem, a to až do úplného konce. Jejich vztah byl sice stálý a láskyplný, ze začátku ale vůbec nebylo jisté, zda má o zpěváka irský kadeřník zájem. Dva roky se střetávali na nejrůznějších akcích, byl to ale překvapivě právě Hutton, kdo rockovou hvězdu opakovaně odmítal. Freddie byl navíc v soukromí velice stydlivý, přestože na pódiu působil jako král světa. Nakonec se ale oba muži dali dohromady a zůstali spolu v dobrém i ve zlém – a to přesto, že Mercury po zjištění diagnózy Huttonovi šlechetně nabídl, že může vycouvat.

On ale neodešel a až do poslední chvíle se o přítele staral. Stejně jako Mary Austinová – osudová žena Mercuryho života. Ta nejprve sice chodila s kolegou z kapely Brianem Mayem, záhy se ale rozešli a s dívkou začal randit Freddie. Až do smrti pak tvrdil, že to ona je láskou jeho života, přestože jí v polovině 80. let oznámil, že ho přitahují i muži. Mary i přes zlomené srdce zůstala jeho věrnou kamarádkou, a dokonce vybrala právě Mercuryho, aby šel později za kmotra jejímu synovi. V posledních dnech mu pak byla neustále nablízku a on jí v závěti kromě svého sídla Garden Lodge odkázal i urnu se svým popelem.

Více o osobním životě Freddieho Mercuryho, jeho netradičním dětství i největších hitech kapely Queen se dozvíte v našem videu.