Video placeholder
Ekofarmy: Nelepeč
Ekofarmy: Nelepeč
Ekofarmy: Nelepeč
Ekofarmy: Nelepeč
Ekofarmy: Nelepeč
8 Fotogalerie

Spokojené krávy, spokojený farmář. Na více než 350 let staré farmě nakoupíte bio mléko i sýrový dort

red

Ekofarma Nelepeč nedaleko Tišnova, jejíž kořeny sahají do roku 1648, byla jednou z prvních ekologicky hospodařících farem u nás. Dnes zde Veronika Kropáčková spolu s celou rodinou hospodaří na 80 hektarech půdy, chová krávy, ale nejčastěji ji zastihnete ve vlastní mlékárně, kde zpracovává faremní produkci. Více o nelepečském hospodářství se dozvíte v reportáži.

V souladu s přírodou, v maximálním pohodlí i psychické pohodě. Přesně tak na farmě tráví svůj život okolo 30 dojnic a 20 jalovic plemene česká straka. Kromě toho zde dbají také na přátelské pouto nejen mezi zvířetem a člověkem, ale i mezi zvířaty navzájem. Rostlinná produkce farmy, nezatížená chemií ani průmyslovými hnojivy, zahrnuje ječmen, oves, pšenici nebo také jetel či trávy a zajišťuje krávám hodnotné krmivo, které výrazně ovlivňuje i výslednou kvalitu jejich produktů. K prodeji ze dvora jsou pak určeny faremní brambory a během sezóny tu probíhá samosběr starých odrůd jablek nebo hrušek z tamních sadů.

Od roku 2019 se farma může pyšnit také vlastní mlékárnou. Čerstvě nadojené mléko i mléčné výrobky se prodávají přímo na farmě a v nabídce najdete nejrůznější sýry, jogurty, jogurtové nápoje či tvarohové a jogurtové dezerty. „Kromě běžně dostupného zboží ovšem nabízíme i sýrové dorty či mísy, které vyrábíme dle individuálních přání zákazníků,“ říká Veronika Kropáčková, pro niž se provoz faremní mlékárny stal splněným snem. „Také se snažíme stále vymýšlet něco nového, abychom zákazníky potěšili a nabídka pro ně byla pořád zajímavá. Pro mě to navíc znamená příjemné vystoupení z každodenní rutiny a načerpání nové energie,“ dodává.

Úcta k přírodě je neoddělitelnou součástí životní filozofie hospodářství. Neméně důležité je také zachování krajinotvorných prvků jako remízky, meze nebo stromy, které zpomalují odtok vody z krajiny, jež je v současnosti pro přírodu čím dál vzácnější. „Za více než 30 let v režimu ekologického zemědělství jsme se mnohokrát přesvědčili o tom, že jedině hospodaření v souladu s přírodou i zvířaty je pro nás tou správnou a udržitelnou cestou,“ doplňuje Veronika Kropáčková a uzavírá: „navíc si uvědomujeme, že tím prospíváme nejen přírodě, sobě, ale také budoucím generacím.“

Rádi byste vyrazili na některou z dalších ekofarem? Navštivte stránky lovime.bio a kamprobio.cz. Pomocí interaktivních map si můžete vyhledat tu, která se nachází nejblíže vašemu okolí, a zároveň si rovnou prohlédnete její aktuální nabídku. Chcete-li do světa ekologického zemědělství proniknout ještě o něco víc, na stránkách myjsmebio.cz najdete spoustu zajímavých informací o biopotravinách i inspirace k vaření.

Jaká loga se používají k označení biopotravin?

Biopotraviny jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce.

Národní značení

Národní značení biopotravinNárodní značení biopotravin|Archiv

Je-li na vámi vybrané potravině logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“, můžete si být jisti, že poslední úpravu tohoto výrobku – ať už výrobu, zpracování, či balení – provedl subjekt certifikovaný českou kontrolní organizací. Která organizace certifikaci v ČR provedla, zjistíte jednoduše. Stačí se podívat na číselný kód ve tvaru „CZ-BIO-xxx“, jenž najdete u loga biozebry.

Evropské značení

Evropské značení biopotravinEvropské značení biopotravin|archiv

Pokud výrobek pochází ze zemí Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu „EU“, nebo „mimo EU“ společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.