Chytré brýle s rozšířenou realitou se v Continentalu uplatnily jako efektivní nástroj. Na fotce Petr Bařina.

Chytré brýle s rozšířenou realitou se v Continentalu uplatnily jako efektivní nástroj. Na fotce Petr Bařina. Zdroj: Continental Automotive Czech Republic s.r.o.

Rozšířená realita jako běžná součást práce

Reklama

Pro spoustu firem je využívání nejnovějších technologií, jako je rozšířená realita, stále hudbou budoucnosti, pro jiné skutečnost. K čemu jsou tyto technologické vychytávky užitečné a kde si našly své místo kromě herního průmyslu? Pro příklady nemusíte jezdit za hranice země, stačí nakouknout pod pokličku brandýského závodu Continental, trendsettera v digitalizaci a automatizaci.

Při pohledu na ikonické logo Continentalu se vzpínajícím se koněm se vám možná vybaví pneumatiky. To je v pořádku, ale zrovna ty v závodě v Brandýse nad Labem, o kterém je řeč, nehledejte. Ve svém rozlehlém areálu totiž vyrábějí velkoformátové displeje, multimediální systémy, autorádia nebo třeba eCall systémy pro automobilky jako BMW, Volkswagen, Audi či Renault. Ze všech závodů Continental Automotive právě tento funguje jako globální modelový závod pro digitalizaci. A není se čemu divit, neúnavně tu pracují na inovacích, které mnohdy připomínají sci-fi.

Continental Automotive Czech Republic s.r.o.

Rozšířená realita urychluje práci

Po dvouletém zkoumání a vylepšování v Brandýse představili nevšední možnosti využití rozšířené (augmentové) reality. Ta oproti dobře známé virtuální realitě, která běžně zprostředkovává zážitek pouze z nereálného prostředí, dokáže propojit obojí – realitu s fikcí. Nejčastěji se s ní jako běžný uživatel setkáte v podobě tzv. head-up displeje (ty mimo jiné vyrábějí v brandýském Continentalu) u novějších typů vozů, který je k vidění na čelním skle v zorném poli řidiče.  Majitelé těchto automobilů tak mají maximální přehled o průběhu jízdy, stavu vozidla a dalších nezbytných věcech na jednom místě, aniž by si je museli složitě za jízdy vyhledávat.

Právě tyto pomocné technologie si našly své místo i ve výrobním sektoru, údržbě a dalších podpůrných oddělení velkovýrobního závodu. Dobře slouží i při školení zaměstnanců nebo i při vzdálené komunikaci se zákazníky, která je na trhu čím dál žádanější. Díky těmto novým technologickým možnostem jsou zdejší pracovní procesy značně efektivnější, dokáží eliminovat zbytečné chyby a v dlouhodobém horizontu sníží i náklady na provoz.

Continental Automotive Czech Republic s.r.o.

Máte výrobní linku? A mohli bychom ji vidět?

Chytré brýle s augmentovou realitou se v Brandýse odsvědčily i při práci v prostředí výrobní linky. Aktuálně zde využívají typ brýlí Realwear HMT-1 s jednou čočkou, která promítá dominantnímu oku uživatele stejný obraz jako například klasický 7palcový tablet. A jak přesně brýle pomáhají nahlédnout do výrobní linky koncovým zákazníkům? Postup je jednoduchý. Obsluha brýlí chodí s brýlemi kolem celé výrobní linky a komentuje každou část pracoviště, které současně streamuje účastníkům on-line schůzky. Virtuální prohlídka zabere zákazníkům mnohem míň času a ještě si u ní mohou dát kávu z pohodlí své kanceláře.

Continental Automotive Czech Republic s.r.o.

Kde nestačí lidská síla, pomohou roboti

Kromě vychytávek ze světa rozšířené reality se v závodě Continentalu již několik let usilovně věnují začleňování robotů a cobotů (kooperativních robotů) do procesu výroby. Automatizace postupuje stále kupředu a s ní i možnosti, jak zužitkovat vlastnosti, kterými umělá inteligence disponuje. Ačkoli zmínění robotičtí pomocníci fungují na zcela jiných principech, v konečném měřítku to efektivitě práci jen prospívá. Pro menší coboty našli v Brandýse využití zejména v jednodušších oblastech linky. Nejčastěji tam, kde vzniká potřeba ulehčit lidskému operátorovi v monotónní či neergonomické činnosti. Naopak sedmiosé roboty pro jejich větší samostatnost zaměstnali jako pomocnou ruku přímo v procesu – na výrobních linkách.