Představujeme kuchyňské spotřebiče nového tisíciletí
Kuchyň je jednou z nejdůležitějších místností v domě nebo bytě, mnozí z nás jí bez rozmýšlení označí za srdce domova. Právě tady se odehrává celá řada událostí a nejeden z nás zde tráví většinu času. Rozhodli jste se tento prostor zútulnit a vybavit spotřebiči, které vám usnadní práci v kuchyni? Poradíme vám s výběrem!
Když se řekne kuchyně
Schválně, co si představíte, když se řekne kuchyně? Kuchyňskou linku, jídelní stůl, varnou desku, troubu a ledničku? Víte, že kuchyně ale není jen to? Důležité jsou i spotřebiče, nádobí a také jídelní set, na kterém pak jídlo podáváte. Jaké kuchyňské spotřebiče vám nesmí chybět, aby se vaření, které někteří nesnáší, proměnilo v zábavu?
Co takhle vestavné spotřebiče?
Ani kuchyň není nafukovací, jejím základem je kuchyňská linka a dostatek úložného prostoru. Rozměry i tvar linky se odvíjí od prostorových možností bytu, v paneláku si jen těžko zařídíte kuchyň s ostrůvkem, samostatnou jídelnou a podobně. Každý máme k dispozici jiné prostory a jim se musíme přizpůsobit.
Šikovným řešením jsou vestavné spotřebiče, které ušetří místo a dají se zakomponovat do kuchyňské linky. Stejně tak si můžete nechat sestavit kuchyně na míru. Co ani v nich rozhodně nesmí chybět?
Tip číslo jedna: Varná deska je naprostý základ
Bez ní by kuchyně ani nebyla kuchyní. Může mít různé rozměry i odlišný počet plotýnek, liší se vlastnostmi, funkcemi i designem. Mezi nejoblíbenější aktuálně patří elektrické a plynové varné desky.
Hitem poslední doby a varnou deskou nového tisíciletí jsou indukční desky. Ty rozpoznají nádobu a ohřívají jen její dno, nikoli prostor kolem, jako to známe od jiných varných desek. Když nádobu z plotýnky sejmete, varná zóna se ochladí. Vy šetříte energii, jídlo je rychle uvařené, nevznikají žádné tepelné ztráty a minimalizujete i bezpečnostní rizika.
Tip číslo dva: Trouba, která toho zvládne víc než jen upéct kuře
Pečete občas maso, dorty, vánoční cukroví? Bez trouby se neobejdete. Šikovnější hospodyňky v ní pečou i chleba a další pečivo. Opět můžete vsadit na vestavnou troubu. Podle toho, k čemu troubu budete využívat, si můžete pořídit klasickou, parní, horkovzdušnou, multifunkční troubu či troubu s mikrovlnným ohřevem.
Tip číslo tři: Inteligentní lednička
Kam jinam ukládat suroviny, které musí být v chladu? Dneska si navíc můžete pořídit ledničku, která životnost surovin o nějaký ten den prodlouží, její součástí jsou totiž speciální přihrádky pro ukládání masa, ovoce a zeleniny. Označují se jako nulové zóny.
Víte, že moderní ledničky často disponují i nenámrazovým systémem a antibakteriální ochranou?
Tip číslo čtyři: Myčka nádobí vám ušetří spoustu času
Dalším spotřebičem, který má v každé moderní kuchyni své místo, je myčka nádobí. Dobám, kdy jsme vše myli ručně, odzvonilo. Myčka navíc ušetří čas i energii. Klidně si můžete pořídit vestavnou myčku, kterou zakomponujete místo dvířek do spodní části kuchyňské linky, k dispozici jsou o šíři 45 cm i 60 cm.
Tip číslo pět: Dnes si už nedovedeme představit kuchyň bez mikrovlnné trouby
Bez čeho si ještě nedovedeme představit žádnou kuchyň? No přece bez mikrovlnky, ve které rychle ohřejeme jídlo. Některé modely disponují i funkcí rozmrazování potravin a někdy grilem nebo horkovzduchem.