Jiří Ragan a jeho Rhum Haute Couture De Ragan

Jiří Ragan a jeho Rhum Haute Couture De Ragan Zdroj: Archív

Jiří Ragan: Z finančníka rumovým mistrem. Čech vyrábí na exotickém ostrově Mauricius prémiový rum

red

Jiří Ragan, původně obchodník ve světě financí, si splnil sen. Vyrábí prémiový rum na Mauriciu a s jeho značkou Rhum Haute Couture De Ragan sklízí úspěchy po celém světě. Od června letošního roku si tento unikátní destilát mohou dopřát i zákazníci v Česku.

Čech, který dobývá rumový svět

Když Jiří Ragan přijel pracovně na Mauricius, vůbec netušil, že to bude začátek nové životní cesty. Obchodní cesta na exotický ostrov v Indickém oceánu se stala hlavním impulsem ke splnění jeho velkého snu – vyrábět vlastní rum, který by nejen chutnal jemu a jeho ženě, ale zároveň by obstál v tvrdé konkurenci světových značek. Po více než deseti letech pečlivého vývoje a experimentování s recepturou se tento sen stal skutečností…

Zrození Rhum Haute Couture De Ragan

Rhum Haute Couture De Ragan, vytvořený rukama Jiřího Ragana, je dnes právem považován za exkluzivní destilát. "Rum vyrábím osobně s pomocí pár kamarádů. Vyrábíme menší šarže a každá láhev projde našima rukama," říká Jiří Ragan. Právě tato pečlivá výroba a důraz na kvalitu mu vynesla stříbrnou medaili v prestižní soutěži The Rum & Cachaça Masters 2024, pořádané magazínem The Spirits Business.

Rum, který chutná nejen mužům

Jednou z hlavních výhod Rhum Haute Couture De Ragan je jeho jemnost. "Nepovažuji se za master blendera, ale já sám míchám a blenduji rum. Chtěl jsem vytvořit destilát, který by chutnal i mé ženě," vysvětluje Jiří Ragan. Výsledkem je jemná, sladká chuť, která osloví jak muže, tak ženy. Rhum Haute Couture De Ragan si získal zlatou medaili na soutěži Woman Wine and Spirit Award, kde porotu tvořily pouze ženy. "Je to ideální produkt pro páry. Lahodnou chuť si vychutná nejen muž, ale i jeho partnerka," dodává.

Expanze na český trh

Od června tohoto roku je tento destilát k dostání i v Česku. První tisícovka lahví míří do prestižních pražských restaurací a barů, jako je Červený jelen, U Matěje nebo Bugsy's Bar. "Strategie zahájení prodeje v Česku byla jasná – kvalita musí být všude," podotýká Samer Selbak ze společnosti FENIXDRINKS s.r.o., který distribuuje tuto značku v České republice.

Plány Jiřího Ragana jsou ambiciózní. Do budoucna chce vyrábět ročně kolem 40 tisíc lahví pro evropský trh a stejný objem pro USA. Letos plánuje pro český trh dodat 5 až 10 tisíc lahví. Předpokládaný obrat v roce 2024 by měl dosahovat 20 milionů Kč, v roce 2025, po rozšíření prodeje do dalších zemí EU, by měl obrat přesáhnout 100 milionů Kč.

Jiří Ragan se stal prvním Čechem, který na Mauriciu vyrábí rum a první českou značkou, která získala takto vysoké ocenění v kategorii rumů. Jeho příběh je důkazem toho, že když člověk následuje svůj sen a pracuje s vášní, může dosáhnout kýžených výsledků.