Vladimir Putin se na setkání s olympioniky a paralympioniky v Kremlu zastal krasobruslařské hvězdy Kamily Valijevové

Vladimir Putin se na setkání s olympioniky a paralympioniky v Kremlu zastal krasobruslařské hvězdy Kamily Valijevové Zdroj: Reuters

Bývalý ruský útočník Pavel Bure je blízkým přítelem prezidenta Vladimira Putina
Ruský prezident Vladimir Putin má využívat blízkého přítele Pavla Bureho v radě IIHF jako nástroj pomsty
Ruský taekwondista Vladislav Larin, který se zúčastní LOH v Paříži, je velkým obdivovatelem nejen diktátora Vladimira Putina, ale i vraždění Ukrajinců
Vladimir Putin a Alexandr Ovečkin během setkání v Kremlu v roce 2014
Ruské vlajky i zetkařské symboly byly k vidění i přímo na stadionu...
7
Fotogalerie

Propaganda jako sportovní disciplína. Když nemůže mít Putin Evropu, vezme si olympijské hry

Barbora Mlezivová

Do Letních olympijských her v Paříži zbývá pár týdnů a ruské továrny na dezinformace zavádějí provoz bez přestávek. V Kremlu stále nepřekousli nebo možná i nepochopili důvod, proč se jejich sportovci budou moct účastnit letošní olympiády pouze za podmínek kvalifikačního procesu a pod neutrálními barvami, a tak se i nadále pokoušejí obhajovat tím jediným, co umí – dezinformacemi. 

V prosinci loňského roku se semkla část ruského národa, která stále vnímá válku na Ukrajině jako speciální vojenskou operaci a i nadále má pocit, že žije ve svobodné zemi. Epicentrem jejich zloby se staly Letní olympijské hry v Paříži a rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru (MOV) o účasti ruských sportovců. Ti měli mít na začátku úplný zákaz, nakonec však dostali v prosinci loňského roku možnost projít kvalifikačními podmínkami a účastnit se pod neutrální vlajkou. Přeloženo do ruštiny – větší urážka už to pro hrdý ruský národ ani být nemohla. 

Ruské kolo dezinformací tak dostalo nový pohon. Kdokoliv s alespoň jedním prstem a funkčním internetem začal svou malou kybernetickou válku s jediným cílem – sabotovat olympiádu, ať to stojí, co to stojí. Že „poctiví“ ruští sportovci byli opět vzatí na milost i po historii některých jedinců se sypáním sportovního ducha, šrám na srdci nikoho z dezinformátorů nezahojilo.

Není čas ztrácet čas

Začátkem června odhalila společnost Microsoft, kdo stojí za podvodnými videi šířícími strach z účasti na olympiádě. Videa připsal Microsoft na účet ruské dezinformační skupině, kterou už v loňském roce označil jako Strom-1679, a která je mezi dezinformátory a odpůrci olympijských her jedna z nejaktivnějších. Její členové si osvojili základy umělé inteligence a propagandy a od března denně sdílí zhruba tři až osm krátkých videí v angličtině a francouzštině s poplašnou zprávou ohledně bezpečnosti nejen letošních olympijských her v Paříži, ale v celé Francii pod vládou Emmanuela Marcona. 

S jistotou se dá říct, že o blaho a bezpečí nejen francouzských obyvatel jim nejde ani zdaleka. Co se ale s jistotou říct nedá, je, zda se v tomto případě jedná o ruské trollí farmy, o nezávislou skupinu nebo skupinu s přímou podporu ruské vlády. Ví se pouze to, že k diskreditaci ukrajinských uprchlíků na Západě přidali útoky na olympiádu poté, co Marcon začal zvažovat vysílání francouzských vojáků na Ukrajinu. 

Kromě pofidérního obsahu se ve videích objevují také ukradená loga celosvětových zpravodajských agentur vygenerovaná taktéž umělou inteligencí. Nově si tak můžete na BBC nebo Al-Džazíře poslechnout, jaké nebezpečí vás při účasti na olympiádě čeká. A pokud byste tomu nevěřili, potvrdí vám to samozřejmě i americké zpravodajské složky CIA nebo francouzské rozvědky. Jediné, co umělá inteligence nebyla schopna vygenerovat, byla jiná IP adresa falešných serverů, než je ta ruská. 

Ruský Tom Cruise 

Hvězdou protiolympijské kampaně se stala také parodie na akční thriller Olympus Has Fallen (2013) s (ne)originálním názvem Olympics Has Fallen (2023), kterou na úplném začátku vydávali ruští dezinformátoři za netflixový dokument se snahou zdiskreditovat MOV. Logo Netflixu bylo stejně falešné jako hlas amerického herce Toma Cruise, jehož roli si střihla jak jinak než umělá inteligence. Červené kontrolky organizací na monitorování dezinformací se rozblikaly v momentě, kdy se doposud celkem průsvitné pokusy o to, někoho oklamat, dorovnaly kvalitou opravdovým netflixovým filmům. Video nahrané a následně stažené z YouTube předpovědělo svou propracovaností oddanost kremelských dezinformátorů v boji proti neférovým olympijským hrám.

Ani tenkrát se ukradenému vizuálu nevyhnuly největší americké noviny jako New York Times a Washington Post, podle kterých byl film oceněn pěti hvězdami, což už samo o sobě mohlo být indikátorem, že na snímek z produkce Netflixu je to zkrátka podezřele moc. 

Promo dostal film také skrze platformu Cameo, kde místo abyste si zaplatili za soukromý vzkaz od některé z amerických celebrit, jste zaplatili za ruskou propagandu v podobě proma na film. Spolu s filmem a již rozjetou protiukrajinskou propagandou na platformě koloval také QR kód, který vás přesměroval do chatovací místnosti na dnes již proruském Telegramu. Tam, stejně jako na zbytku internetu svádí Rusko totiž jediný boj, ve kterém si opravdu věří.