Klíčové projekty v dopravě: rychlotratě a nový Hlavák

Klíčové projekty v dopravě: rychlotratě a nový Hlavák Zdroj: ČTK / Mundl Richard

Sledujte živě diskusi s ministrem dopravy o klíčových projektech v dopravě: Rychlotratě a nový Hlavák

Železniční uzel Praha, vysokorychlostní tratě a modernizace vlakového Hlavního nádraží jsou klíčovým projektem rozvoje dopravní infrastruktury i ekonomiky v České republice. Kulatý stůl Svazu podnikatelů ve stavebnictví dne 26. července poslouží k nastartování diskuse, zodpovězení otázek a zejména přiblížení problematiky nejen odborné veřejnosti. Vysíláme od 09:00 z Kongresového centra Praha.

Ve vyspělých zemích Evropy jsou vysokorychlostní tratě (VRT) součástí běžného života již desítky let. Česká republika nemůže v rozvoji infrastruktury zaostávat. Vybudování páteřní sítě VRT odlehčí stávajícím tratím, umožní násobně rychlejší dopravu a přinese mnoho nových ekonomických příležitostí. Vynechat nelze ani otázku plánovaného seřadiště vysokorychlostních souprav na Praze 10, která nabízí mnoho dalších úvah.

Diskusi můžete sledovat živě od 9:00 zde: 

Vedle rozvoje vysokorychlostních tratí je logickým a potřebným krokem i modernizace nádraží. Kulatý stůl SPS otevře debatu primárně ohledně pražského Hlavního nádraží a jeho obrovského potenciálu, nové podoby a krytého kolejiště a propojení centra města Vinohrady.

Diskuse se bude věnovat i železničnímu uzlu Praha.

Pozvání k debatě u kulatého stolu přijali ministr dopravy ČR Martin Kupka, náměstek ředitele stavební správy vysokorychlostních tratí Martin Švehlík, architekt a náměstek primátora Petr Hlaváček, předseda výboru pro územní rozvoj Hlavního města Prahy Tomáš Pek,místostarosta Prahy 2 Jan Recman, radní Prahy 2 Tomáš Halva a prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Jiří Nouza.