Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: AFK Gaming

Olympionikem za klávesnicí: Esport dostane svou vlastní olympiádu. Její vznik ale budí obavy

Barbora Mlezivová

Zatím co všichni vrcholoví sportovci bojují o zlato v centru Paříže, kde právě probíhají letošní letní olympijské hry, radují se i ti sportovci, kteří doposud svou oficiální olympiádu pod pěti kruhy neměli. Hráči esportů se už v příštím roce budou moci poměřit v Saudské Arábii na vůbec prvním ročníku Olympijských Esportových her. Obavy však vznikají právě okolo hostující země.

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) na svém 142. sezení, dospěl k názoru, že také e-sportovci si zaslouží svou oficiální a úplnou olympiádu a možnost bojovat o zlato v tom, v čem jsou nadprůměrní. Olympijské esportovní hry budou totiž samostatná sportovní událost, a je tak potřeba vybudovat celý systém, pod jakým budou fungovat.  

Ohledně her vznikla nová smlouva na celých dvanáct let, během kterých se hry budou v zatím nedomluveném intervalu konat. Spolu s MOV se na ní však objevil jeden lehce kontroverzní podpis. Patří Národnímu olympijskému výboru Saúdské Arábie kde se už v roce 2025 první posvěcené hry uskuteční.

Okolo celého plánu panuje ještě mlha, v níž MOV se Saúdskoarabským výborem dolaďují detaily jako jak často je „pravidelně“, nebo jakých konkrétních sportů se budou hry týkat. Z minulosti víme, že MOV se už dlouhodobě snaží o podporu rozvoje virtuálních sportů v rámci olympijského hnutí.

Poprvé? Ne tak úplně

V roce 2021 jsme se mohli setkat s pilotním projektem virtuální olympijské série před zimní olympiádou v Tokiu, kde se soutěžilo v tradičních sportech převlečených do virtuálního kabátu, a to v baseballu, cyklistice, automobilových závodech, veslování a jachtingu. Rok 2021 byl také rok, kdy Saúdská Arábie začala masivně investovat do herního průmyslu. Po Tokiu následoval Singapur 2023 a olympijský týden esportů, kde se objevila také lukostřelba, šachy, tanec, taekwondo a tenis.

Olympijské esportovní hry 2025 se podle všechno mají zaměřit nejen na virtuální sporty a jejich simulace, ale také na tradiční videohry. U posledního zmíněného se mluví o sedmi titulech, které by se měly na olympiádě objevit: League of Legends, Rocket League, Street Fighter, Tekken, iRacing, NBA2K, FIFA (nově EA FC). Jisté je ale pouze to, že se vynechají hry z kategorie „střílečky“, takže se zde nesetkáme s tituly jako Counter-Strike nebo Call of Duty.

V mlze dále zůstává také průběh či konkrétní hostující města arabského království. Jisté je zatím jen to, že je bude po dobu dvanácti let hostit právě Saúdská Arábie. Kandidátem může být například město Rijád, které je dějištěm letošního prvního ročníku Mistrovství světa v E-sportech (Esports Worldcup, EWC).

Celé to má ale háček

Kontroverzí, která však může chystané esportovní olympiádě zlomit vaz, zůstává, stejně jako u letošního EWC, takzvaný sportwashing, neboli pojem označující odvádění pozornosti od neetického chování dané země skrze sport. Saúdské Arábii totiž nedělá problém potlačovat práva místních žen nebo LGBTQ+ komunity, což jde zcela proti jedné ze základních olympijských myšlenek – rovnosti. Země se přitom chlubí silnou základnou hráčů esportu a podle slov tamního výboru se mezi hráče řadí šedesát sedm procent obyvatel, z toho zhruba polovina mají být dokonce právě ženy.

Navíc podle zprávy zveřejněné v The New York Times vlastní Saúdové prostřednictvím akvizic zhruba čtyřicet procent celkového trhu s esportem, což činí spolupráci s touto zemí pro každého v odvětví prakticky nevyhnutelnou. Esport má tak na této zemi finanční závislost. V otázce financí stojí Saúdskoarabská vláda za Nadací EWC a (ne)čekaně také za NOV. Hostit olympijské esportovní hry by navíc mohlo zapadat do Vize 2030, jejímž cílem je mimo jiné také to, že království chce založit na místní úrovni 250 herních společností.

Setkáváme se tak se situací podobnou té z roku 2022, kdy Mistrovství světa ve fotbale pořádal Katar a při výstavbě fotbalového stadionu strádaly a umíraly tisíce pracovníků ve špatných podmínkách přehlížených samotným státem. Myšlenka zapojit do olympijského světa i esportovce a dát jim možnost jako jiným sportovcům soutěžit o olympijské zlato a nesmrtelný odkaz ve světě (e)sportu, se tak pomalu utápí v politice za ní.

Protože ať chceme nebo ne, pravdou zůstává, že je to pro esport a jeho hráče velká příležitost se zviditelnit. Saúdské Arábii zde ale nejde o nic víc, než vylepšit si svůj mediální obraz a zamést pod koberec to, co ve skutečnosti dělá – páchá zločiny na lidských životech. Doufejme, že prestiž pěti kruhů, pod kterými se esportovní olympiáda uskuteční, nezastíní skutečné problémy, se kterými se země potýká, a naopak zvedne mezinárodní chuť se proti těmto způsobům zacházení s lidskými životy vyhrazovat o to hlasitěji.