Ronald Reagan

Ronald Reagan

Bomby, červené opice, lháři, staré báby a šilhaví dědci. Slavné výroky, které nikdy neměla slyšet veřejnost

Jiří Holubec

Dnes je to 40 let od chvíle, kdy si prezident Ronald Reagan zavtipkoval a nevšiml si, že sedí u zapojeného mikrofonu. Sovětský svaz vzápětí uvedl do pohotovosti své protiraketové systémy. Politici se z jeho příkladu nepoučili a jejich výroky, které měly zůstat tajné, na veřejnost pronikají nadále.

Během přípravy na rozhlasový projev si 11. srpna 1984 prezident Ronald Reagan přitáhl mikrofon a pronesl do něj: „Drazí američtí spoluobčané. Je mi potěšením vám oznámit, že jsem dnes podepsal dekret, který na věčné časy staví Rusko mimo zákon. Během pěti minut spustíme bombardování.“ Přestože šlo o očividný vtip, nikdo z přítomných si nebyl stoprocentně jist, jestli ho prezident nemyslí vážně. Ronald Reagan byl známý svým tvrdým protisovětským postojem a ochotou zacházet až do extrémů.

Zhruba rok před tím schválil financování vesmírného programu Strategické obranné iniciativy, známého pod přezdívkou Star Wars, a v projevech mluvil o Sovětském svazu jako o Říši zla. Oválnou pracovnou se proto ozval nervózní smích a všem se ulevilo, když se k němu Ronald Reagan přidal. Vtip sice prezident pronesl před zahájením vysílání, nahrávání ale již běželo a záznam o něco později unikl na veřejnost. Sověté samozřejmě Reaganův smysl pro humor nesdíleli a dočasně uvedli své protiraketové systémy na Dálném východě do stavu pohotovosti. Reaganovo faux pas tedy přivedlo svět o krůček blíže k potenciálnímu jadernému konfliktu. Jiné uniklé nahrávky a výroky politiků takové dopady neměly, trapasy to ale byly stále pořádné.

Pokračování 2 / 7

Jacques Chirac

Rozloučení s bývalým prezidentem Jacquesem Chirakem se zúčastnila jak domácí politická scéna v čele s prezidentem Emmanuelem Macronem, tak státníci ze tří desítek zemí.

Francouzi jsou známí láskou k jídlu a averzí k Velké Británii. Prezident Jacques Chirac obojí potvrdil v roce 2005 na setkání hlav států v Kaliningradu. Během neformálního rozhovoru s Vladimírem Putinem a Gerhardem Schröderem prohlásil: „Jediné, čím Británie přispěla evropskému zemědělství, je nemoc šílených krav. Lidem, co tak hrozně vaří, se nedá věřit. Horší jídlo má už jen Finsko.“ Výrok zachytily mikrofony přítomných novinářů a unikl do médií. Trapas nemohl přijít v nevhodnější chvíli, protože v té době probíhal mezi Francií a Británií ostrý spor o zemědělské dotace a vzájemné vztahy ochladly ještě více poté, co se Francie odmítla zapojit do operací v Iráku. Finové se ke kritice své kulinářské tradice nevyjádřili a dále si v klidu pochutnávali na zkvašeném žraločím mase.

Pokračování 3 / 7

George W. Bush

Americký prezident George W. Bush se bezprostředně po útocích těšil nebývalé popularitě.

Americký prezident má na svém kontě uniklých výroků tolik, že pro ně novináři vymysleli termín „bushismus“. Zlatým dolem byl například summit G8 v St. Petersburgu v roce 2006. Zapnutý mikrofon poblíž Bushova křesla zachytil, jak George Bush přivolává svůj britský protějšek familiárním „Hej, Blaire! Jak je?“ a poté mu srdečně děkuje za svetr, který od premiéra dostal darem. Z výkřiku „Yo, Blair!“ se stalo okřídlené úsloví, nebyl ale jediným bushismem, který na summitu zazněl. Celý svět si díky zapnutému mikrofonu mohl vychutnat Bushovu analýzu velmocenské rovnováhy v Asii: „Rusko je velké, ale Čína taky,“ anebo návrh řešení konfliktu na Blízkém východě: „Stačí donutit Sýrii, aby zakázala Hizballáhu ty kraviny dělat, a bude po všem.“

Pokračování 4 / 7

Gordon Brown

Gordon Brown tvrdí, že obvinění jsou zcela nesmyslná,

Na setkání s veřejností v severoanglickém Rochdale v roce 2010 začala tehdejšímu britskému premiérovi klást jedna z přítomných otázky o daňové a imigrační politice. Výměna názorů byla pro předsedu vlády tak nepříjemná, že si po ní zapomněl z klopy odepnout mikrofon stanice Sky News. Než jeho vůz zmizel z dosahu mikrofonu, pronesl Gordon Brown na záznam, že celé setkání byla katastrofa, a nadával štábu, že k němu ženu vůbec pustil. Když se ho poradce na ženu ptal, Brown si odfrkl: „Ale, byla to nějaká rasistka, co tvrdila, že kdysi volila labouristy. Celé to bylo k smíchu.“ Nahrávka byla samozřejmě odvysílána. Gordon Brown se musel ženě přijet osobně omluvit a omluvu ještě mnohokrát zopakovat v oficiálních prohlášeních a rozhovorech.

Pokračování 5 / 7

Lech Kaczyński

Prezident Lech Kaczyński (†60) zemřel při havárii letadla v Rusku

V prosinci 2006 odpovídal polský prezident na dotazy novinářů na tiskové konferenci po bruselském summitu Evropské unie. Když se konference chýlila k závěru, naklonil se Kaczyński ke svému poradci, a zatímco tlumočnice překládala jeho předchozí odpověď, ucedil mezi zuby, že má čas ještě na jednu otázku, „ale ne od té opice v červeném“. Zapnutý mikrofon jeho výrok zachytil a prezident musel těžkopádně vysvětlovat, že dotyčnou reportérku nechtěl urazit. Tvrdil, že si nepamatuje jména novinářů, a dává jim proto různé přezdívky.

Pokračování 6 / 7

Sarkozy a Obama

S Barackem Obamou.

Výjimečný dvojitý zásah se podařil novinářům v roce 2011 na summitu G20 ve Francii. Během neformálních rozhovorů zachytil mikrofon francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, jak s Barackem Obamou diskutuje o izraelském premiérovi Benjaminu Netanyahuovi. „Nemůžu ho už ani vidět, je to lhář,“ stěžuje si na nahrávce Sarkozy. „No tak ho nemůžeš vystát,“ utěšuje ho Obama. „Co mám říkat já? Já s ním musím mluvit každý den!“ Nahrávka rozhovoru unikla do médií a způsobila menší skandál. Expert na blízkovýchodní záležitosti a bývalý velvyslanec USA v Izraeli Martin Indyk ho ale smetl ze stolu slovy: „Prezident prostě vyjádřil, jaké city k premiéru Netanyahuovi chová. Není žádné tajemství, že spolu tito dva lídři dobře nevychází. Je to zřejmé už od jejich prvního vzájemného setkání.“

Pokračování 7 / 7

José Mujica

José Mujica

Diplomatické i společenské faux pas dokázal v roce 2013 zkombinovat uruguayský prezident José Mujica. Na konferenci po návštěvě velkofarmy přehlédl zapojený mikrofon a začal si svému sousedovi stěžovat na argentinskou prezidentku Cristinu Kirchnerovou. „Ta stará bába je horší než ten její šilhavý manžel,“ rozčiloval se. „Ten chlap se aspoň vyznal v politice, ale ona je tvrdohlavá jako mezek.“ Argentinská diplomacie se proti neuctivé charakteristice prezidentky i jejího zesnulého manžela samozřejmě ohradila. Mujica se ale odmítl omluvit. Prohlásil, že výrok byl vytržený z kontextu. Zazněl prý během setkání s farmáři a týkal se zemědělství.