Video placeholder
Farma Menšíkovi spojuje krásu přírody a exkluzivní bio dobroty
Farma Menšíkovi spojuje krásu přírody a exkluzivní bio dobroty
Farma Menšíkovi spojuje krásu přírody a exkluzivní bio dobroty
Farma Menšíkovi spojuje krásu přírody a exkluzivní bio dobroty
Farma Menšíkovi spojuje krásu přírody a exkluzivní bio dobroty
6
Fotogalerie

Beskydská oáza: Jak spojit krásu hor a poctivé dobroty? To poznáte při vychutnávání jedinečné zmrzliny

red

Vydejte se na cestu do kouzelné beskydské krajiny, kde se snoubí nádherné výhledy, útulné ubytování a ekologické hospodaření. Od roku 1992 zde rodina chová skot a vyrábí vynikající mléčné produkty ve vlastní mini mlékárně. Ochutnejte poctivé jogurty a farmářské sýry v bio kvalitě nebo si vychutnejte exkluzivní zmrzlinu.

Na úpatí malebné hory Ondřejník v Beskydech leží Farma Menšíkovi. Zakladatelé, rodina Menšíkových, se od počátku zaměřila na chov krav a produkci mléka, což postupem času rozšířila o další aktivity včetně nabídky ubytování a výroby mléčných produktů ve vlastní mini mlékárně. Obhospodařují přibližně 140 hektarů a starají se o 70 dojnic a stejný počet telat a jalovic.

Aktuálně se farma pyšní širokou nabídkou mléčných bio výrobků zahrnující čerstvé, zrající a nakládané sýry, jogurty, jogurtové nápoje, mléko a kyšku. Výrobky jsou zpracovány ze šetrně pasterovaného mléka bez homogenizace, což zajišťuje jejich přirozenou chuť a vysokou nutriční hodnotu. Mezi ty nejoblíbenější patří bílý jogurt a farmářský sýr.

Farma Menšíkovi se nebojí experimentovat, a tak si od nich můžete vychutnat i exkluzivní zmrzlinu z vlastního mléka, kterou si nechávají připravovat u profesionálního zmrzlináře ve Frenštátě pod Radhoštěm. Tato zmrzlina je oblíbená zejména pro svou krémovou konzistenci a přírodní složení. Zakoupit ji můžete uprostřed vesnice, hned vedle faremního automatu. „Většinu toho, co vyrobíme, prodáme z našeho faremního obchůdku, případně v prodejních automatech, které jsou zákazníkům volně přístupné v jakoukoliv denní i noční dobu a umožňují si nakoupit i mimo prodejní den,“ láká k zakoupení mléčných dobrot majitelka farmy Markéta Menšíková.

Právě majitelé stojící za farmou jsou příkladem toho, jak lze úspěšně kombinovat tradiční zemědělské principy s moderními ekologickými postupy. S jejich čerstvými sýry a oceněnými jogurty si získali srdce mnoha zákazníků. Tak neváhejte a zažijte pohostinnost a autentičnost Farmy Menšíkovi na vlastní kůži. Zaujalo vás povídání o farmě? Podívejte se na video, kde se dozvíte mnohem víc!

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jednou za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.

Jaká loga se používají k označení biopotravin?

Národní značení

Biopotraviny - národní označení

Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ je spolehlivým ukazatelem toho, že máte v rukou skutečnou biopotravinu nebo bioprodukt vyrobený a certifikovaný v České republice. Pokud toto logo najdete na vámi vybrané potravině, můžete si být jisti, že poslední úpravu – ať už výrobu, zpracování nebo balení – provedl subjekt certifikovaný českou kontrolní organizací. U loga biozebry najdete také číselný kód ve tvaru „CZ-BIO-xxx“, který vám přesně řekne, která organizace certifikaci provedla.

Evropské značení

Biopotraviny - evropské označení

Pokud výrobek pochází ze zemí Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu „EU“, nebo „mimo EU“ společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.