Video placeholder
Native Way – příběh o tom, jak dokáže čistá příroda a tvrdá práce vytvořit jedinečné bioprodukty
Native Way – příběh o tom, jak dokáže čistá příroda a tvrdá práce vytvořit jedinečné bioprodukty
Native Way – příběh o tom, jak dokáže čistá příroda a tvrdá práce vytvořit jedinečné bioprodukty
Native Way – příběh o tom, jak dokáže čistá příroda a tvrdá práce vytvořit jedinečné bioprodukty
Native Way – příběh o tom, jak dokáže čistá příroda a tvrdá práce vytvořit jedinečné bioprodukty
6
Fotogalerie

Z nadšence na profesionálního pěstitele. Spojení tvrdé práce a čisté přírody vytvořilo jedinečné bylinky

red

Ekofarma Native Way není jen místem, kde se pěstují bylinky – je to živoucí příklad harmonického a úspěšného propojení přírody a udržitelnosti. V tomto článku odhalíme tajemství jejich úspěchu, prozkoumáme unikátní metody hospodaření a přiblížíme přístup k ekologii těch, kteří stojí za těmito kvalitními produkty.

V roce 2014 se majitelé rozhodli věnovat ekologickému zemědělství, a po přechodném období začali nabízet své certifikované bioprodukty. „O bylinky, jejich zpracování a využití jsme se zajímali řadu let. Po přestěhování na venkov jsme začali více sbírat a pěstovat. Postupně se naše produkce rozrůstala a ze záliby se stala profese,“ říká majitel farmy Štěpán Tolar. Jeho transformace z nadšence na profesionálního pěstitele byla plná tvrdé práce a bez pevného odhodlání by jistě brzy skončila.

Jednou z klíčových předností ekofarmy je metoda zpracování rostlin, při které jsou lístky sušeny přirozeným a šetrným způsobem, aby si zachovaly svou plnou a přirozenou chuť. Mezi jejich běžnou praxi také patří pravidelné střídání pěstební plochy záhonů, přičemž neobdělávané části půdy se nechávají ležet ladem do následujícího roku. Zavlažování je řešeno efektivními závlahovými systémy micro-drip, které šetrně hospodaří s vodou, a nedochází tak ke zbytečnému plýtvání.

Prioritou majitelů je udržování zdravého a prosperujícího životního prostředí, kde rostou rostliny ve vzájemné symbióze. Součástí jejich snahy je také popularizace přirozených účinků bylinek a zajištění jejich snadné dostupnosti. Včelky hrají na farmě zásadní roli, neboť opylováním květů přispívají k udržování rozmanitosti a celkové vitalitě krajiny. Největší část farmářské práce je prováděna ručně – od sázení semínek až po samotnou sklizeň. Každý pupen, květ a lístek díky tomu dostane náležitou péči, což zaručuje zachování nejvyšší kvality, chuti i léčivých účinků bylin. Přesvědčit se můžete sami zakoupením oblíbených čajových směsí, bylinných solí nebo nejrůznějších druhů koření. Seženete zde také semínka, ze kterých si můžete byliny vypěstovat i u vás doma!

Ekofarma Native Way je ukázkovým příkladem toho, jak lze s láskou a péčí o přírodu vytvářet produkty, které jsou prospěšné nejen pro nás, ale i planetu. Zaujalo vás povídání o farmě? Podívejte se na video, kde se dozvíte mnohem víc!

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jednou za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.

Jaká loga se používají k označení biopotravin?

Národní značení

Biopotraviny - národní označení

Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ je spolehlivým ukazatelem toho, že máte v rukou skutečnou biopotravinu nebo bioprodukt vyrobený a certifikovaný v České republice. Pokud toto logo najdete na vámi vybrané potravině, můžete si být jisti, že poslední úpravu – ať už výrobu, zpracování nebo balení – provedl subjekt certifikovaný českou kontrolní organizací. U loga biozebry najdete také číselný kód ve tvaru „CZ-BIO-xxx“, který vám přesně řekne, která organizace certifikaci provedla.

Evropské značení

Biopotraviny - evropské označení

Pokud výrobek pochází ze zemí Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu „EU“, nebo „mimo EU“ společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.