Video placeholder
Farma Člupy byla založena v roce 2012 v malém chráněném území mezi obcemi Křižanovice u Bučovic a Marefy
Farma Člupy byla založena v roce 2012 v malém chráněném území mezi obcemi Křižanovice u Bučovic a Marefy
Farma Člupy byla založena v roce 2012 v malém chráněném území mezi obcemi Křižanovice u Bučovic a Marefy
Farma Člupy byla založena v roce 2012 v malém chráněném území mezi obcemi Křižanovice u Bučovic a Marefy
6
Fotogalerie

Příběh Farmy Člupy: Od novozélandských dobrodružství až po ekologické hospodaření na Moravě

red

V srdci moravského venkova manželé Šediví zrealizovali svůj sen o udržitelném a ekologickém zemědělství, který se zrodil na druhém konci světa. Připojte se k nám na cestě poznání jejich projektu a zjistěte, jak se dostávají bioprodukty z pastvin až na váš stůl.

Farma Člupy byla založena v roce 2012 v malém chráněném území mezi obcemi Křižanovice u Bučovic a Marefy. Manželé Šediví začínali s jediným hektarem půdy a pár zvířaty. Dnes se farma rozkládá na 50 hektarech travních porostů a sadů, kde se pase asi stovka zvířat. Chovají zde přibližně 80 ovcí, 5 dojných krav plemene Jersey a ročně odchovají několik desítek mláďat. Dále můžete v sadech spatřit vzácné ptáky, jako jsou vlha pestrá nebo dudek chocholatý, kteří jsou v České republice ohroženi. Tento úspěch v zachování biodiverzity byl oceněn zlatou medailí v programu Pestrá Krajina v roce 2021. Kromě zvířat jsou Člupy domovem pro více než 250 druhů chráněných rostlin, které přidávají na pohádkovém dojmu místních luk a pastvin. „Mezi naše další činnosti patří sázení stromků, budování tůněk a zatravňování ploch proti erozi,” popisuje majitel farmy Kamil Šedivý jejich další práci v krajině.

Manželé Šediví kladou důraz na šetrné zacházení s půdou a ochranu biodiverzity. I přesto, že využívají tradiční zemědělské postupy, snaží se zapojit moderní metody a nové vědecké poznatky, což umožňuje efektivněji udržovat pestrou a živou krajinu. Ve spolupráci s Mendelovou univerzitou v Brně a Výzkumným ústavem veterinárního lékařství neustále zlepšují své postupy, a přispívají tak k ochraně životního prostředí tím nejefektivnějším způsobem.

Nabídka farmy zahrnuje nejen čerstvé, ale také zrající sýry, kefír, tvaroh, různé druhy jogurtů, máslo a další mléčné výrobky v bio kvalitě. Díky prvotřídnímu krmení a šetrnému zacházení se zvířaty jsou všechny produkty vysoce ceněny pro svou čistou chuť a prémiový standard. Důkazem kvality je opakovaně získané ocenění Regionální potravina za rok 2022 a 2023

Farma Člupy jde příkladem v zachování přírodního bohatství pro budoucí generace. Právě svým nákupem můžete jejich tvrdou práci ocenit a podpořit jejich obdivuhodný přístup. Zaujalo vás povídání o farmě? Podívejte se na video, kde se dozvíte mnohem víc!

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jednou za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.

Jaká loga se používají k označení biopotravin?

Národní značení

Biopotraviny - národní označení

Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ je spolehlivým ukazatelem toho, že máte v rukou skutečnou biopotravinu nebo bioprodukt vyrobený a certifikovaný v České republice. Pokud toto logo najdete na vámi vybrané potravině, můžete si být jisti, že poslední úpravu – ať už výrobu, zpracování nebo balení – provedl subjekt certifikovaný českou kontrolní organizací. U loga biozebry najdete také číselný kód ve tvaru „CZ-BIO-xxx“, který vám přesně řekne, která organizace certifikaci provedla.

Evropské značení

Biopotraviny - evropské označení

Pokud výrobek pochází ze zemí Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu „EU“, nebo „mimo EU“ společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.