Císař Norton I.

Císař Norton I. Zdroj: Library of Congress

Císař Spojených států a další králové, kteří se prohlásili za panovníky vlastních území

Jiří Holubec

V těchto dnech uplynulo 165 let, kdy se pan Joshua Norton prohlásil za Nortona I., císaře Spojených států. Kupodivu poté neputoval do blázince, ale stal se ve svém okolí váženou a uctívanou osobou. Možná proto nebyl císařpán Norton jediný, první ani poslední samozvaný vládce. Někteří z nich přežívají i dnes a jejich državy dokonce přijímají žádosti o občanství.

Joshua Abraham Norton přijel do San Francisca jako mladý a ambiciózní obchodník s komoditami. Skladováním a přeprodáváním obilí vydělal slušné jmění, které pak vsadil na jedinou velkou transakci. Riskantní tah nevyšel. Z boháče se stal přes noc chudák a tragédie podle všeho připravila pana Nortona o rozum. Sedmnáctého září 1859 se objevil v redakci deníku Bulletin oblečený v slavnostní uniformě a předal novinářům oficiální dopis, ve kterém se prohlásil za císaře Spojených států.

Noviny proklamaci otiskly jako žert. Obyvatelé San Francisca ji ale přijali s nadšením, stejně jako řadu dalších Nortonových výnosů a vyhlášek. Císař Norton I. pravděpodobně nebyl zcela duševně zdráv, nedal se ale považovat za místního blázna. Svou panovnickou roli vykonával velmi svědomitě. Každý den procházel ulicemi, rozmlouval se svými poddanými, radil jim, upozorňoval na potřebné opravy, dohlížel na práci policie a svou autoritou dokázal zažehnávat i velmi vyhrocené spory. Často se zmiňuje epizoda, kdy zabránil davu opilých výtržníků rabovat v místní čínské čtvrti. Císař se chuligánům postavil do cesty a se skloněnou hlavou začal odříkávat modlitby. Nikdo si nedovolil ho odstrčit či ho obejít a dav se po chvíli rozešel.

Podobných historek o císaři Nortonovi koluje dodnes v San Franciscu spousta, mnohé jsou však přehnané. Norton například nejedl zdarma v luxusních restauracích a nedostával od radnice honosné obleky. Císaře jídlem hostili většinou přiopilí návštěvníci barů, kde se k nápojům servírovalo občerstvení zdarma, a oblékal se do odložených kusů vojenských uniforem. Nouzí ale netrpěl. Když mu docházely peníze, měl ve zvyku vstoupit do podniku a prohlásit, že jde vybírat dlužné daně ve výši několika milionů. Když od pobavených návštěvníků dostal pár dolarů a doutník, spokojeně odešel. Jelikož svůj trik nezneužíval, zajistil si tak poměrně pohodlné živobytí, které v roce 1870 rozšířil prodejem císařských dluhopisů. Papíry s hodnotou 50 centů, 5 a 10 dolarů měly splatnost 10 let a úrok 7 %. Majitelé se ovšem výnosu nedočkali. Císař Spojených států Norton I. se 8. ledna 1880 během procházky zhroutil na ulici a zemřel. Truchlící poddaní mu vystrojili honosný pohřeb, kterého se účastnily desetitisícové davy.

Odkaz císařského veličenstva Nortona I. žije dodnes. Jeho osoba je zvěčněna v řadě knih, filmů, hudebních skladeb, a dokonce i oper. Stal se i předlohou mnoha fiktivních postav – například Krále v románech Marka Twaina nebo Císaře USA v komiksu Sandman. Největší stopu zanechal pochopitelně v San Franciscu, kde dodnes můžete narazit na jeho podobizny, suvenýry a graffiti. Do podoby města se ale zapsal i zcela reálně. V jeho výnosu z 23. března 1872 se poprvé objevila výzva spojit město s druhým břehem zálivu mostem a podvodním tunelem. Je škoda, že žádná z těchto dnes fungujících staveb nenese jeho jméno a že po něm císařský titul nikdo nezdědil. S jinými samozvanými šlechtici a samovládci se ale ve světě setkat můžete poměrně často.

Pokračování 2 / 8

Principality of Sealand

Sealand - nejmenší země na světě.

Sealand vznikl na mořské plošině v mezinárodních vodách u pobřeží Británie v roce 1967. Založil ho vysloužilý důstojník a podnikatel Roy Bates. Původním důvodem byla Batesova averze k vysílacímu monopolu BBC, která odmítala do rádiových programů zařazovat populární hudbu. Z opuštěné vojenské pevnosti proto začal pirátsky vysílat na vlastní stanici Radio Essex. Ta vydržela pouze rok, ale Batesovi se život na moři zalíbil a prohlásil svou plošinu za samostatné knížectví s vlastními zákony a měnou. Za dob největší slávy měl Sealand přes 300 občanů vyznávajících libertariánské zásady neomezené svobody slova a kultury. Úřady ho většinou považovaly za nevinný výstřelek, v roce 1978 se ale v knížectví odehrála regulérní občanská válka a diplomatická krize. Jeden z „občanů“ Sealandu, bývalý obchodník s diamanty Alexander Achenbach, uspořádal proti Batesovi puč, převzal nad plošinou vládu a knížecího syna držel jako rukojmí. Bates byl ale veterán II. světové války s hodností majora a protiútokem získal kontrolu nad plošinou zpátky. Achenbach byl souzen za velezradu a jeho propuštění dosáhla až diplomatická žádost Německa (Británie odmítla do záležitosti zasahovat). Sealand funguje dodnes, byť s pouze jedním občanem a vládcem v jedné osobě. Do ústavy zanesl zákony o ochraně dat a svobodě internetu a pro transakce používá kryptoměny.

Pokračování 3 / 8

Knížectví Hutt River

Knížectví Hutt River

Miniaturní státeček na západě Austrálie byl založen v roce 1970. Místní farmář Leonard George Casley se tehdy dostal do sporu s úřady kvůli výkupním cenám obilí a na protest prohlásil svoji farmu za nezávislý stát. Později mu přiřkl status knížectví, sám se prohlásil za prince Leonarda a své rodině udělil dědičné právo na území asi 75 km2. Casleyho knížectví se stalo místní atrakcí, které princ ochotně vycházel vstříc. Vedl korespondenci (většinou jednostrannou) s řadou zahraničích státníků včetně papeže, tiskl vlastní měnu, pasy a víza. Fyzicky v knížectví žilo asi dvacet lidí, stovky sympatizantů a čestných občanů mu ale posílaly peněžité dary. Oficiálně pochopitelně nikdo nezávislost Hutt River neuznal a úřady stále očekávaly, že princ bude ze svých příjmů platit daně. Když v roce 2019 Casley zemřel, zdědil jeho nástupník princ Graeme Casley dluh ve výši 2,5 milionů australských dolarů. Propad cen zemědělských produktů a kolaps turistického ruchu během pandemie covidu-19 srazila knížectví na kolena. V srpnu 2020 byl stát „oficiálně“ rozpuštěn. Z prodeje pozemků byly uhrazeny dluhy.  

Pokračování 4 / 8

Calsahara

Calsahara

Travis McHenry je zajímavá postava známá hlavně v okultistických, konspiračních a záhadologických komunitách raného internetu. McHenry se prohlašoval za zasvěceného kněze kultu boha Anubise, specialistu na démonologii, vydával vlastní řadu tarotových karet, a angažoval se dokonce i ve výzkumu UFO a hledání yettiho. V roce 2001 mu jeho ambice stouply do hlavy a prohlásil se za vládce Západoarktického velkovévodství. Jeho država měla zabírat několik tisíc kilometrů území v arktické Zemi Marie Byrdové, na které si oficiálně žádný stát neklade nárok. Jako vládce „Westarktiky“ začal velkovévoda korespondovat s ambasádami cizích zemí, což se ukázalo jako problém, protože v té době sloužil u amerického námořnictva. Po odhalení byl propuštěn a vrátil se do rodné jižní Kalifornie, kde na několika hektarech pouště založil další knížectví zvané Calsahara. V roce 2017 pak coby vládce Calsahary anektoval i Westarktiku a obojí přetvořil na neziskovou organizaci, která se věnuje výzkumu klimatických změn.

Pokračování 5 / 8

Království Elleore

Království Elleore

Jeden z nejsympatičtějších mikrostátečků založila v roce 1944 skupina dánských učitelů, kteří společně koupili opuštěný ostrov Elleore a vyhlásili na něm samostatné království. Projekt je napůl recesistický a poněkud připomíná českou cimrmanologii. V oficiální (byť pravděpodobně vymyšlené) mytologii se tvrdí, že zakládající skupina pochází z potomků irských mnichů, kteří na ostrově pobývali v 10. století. Z jejich tradice pochází řada obyčejů – ostrov má například vlastní čas, který se o 12 minut zpožďuje za dánským. Jiné zákony, například zákaz četby románu Robinson Crusoe, jsou novějšího data. Království má dodnes dědičné panovníky a několik desítek občanů. Schází se zde ale jen o letních prázdninách na oslavy, které oficiálně zahajuje král Leopold III.

Pokračování 6 / 8

Molossia

Molossia

Mikrostátem s (teoreticky) největší rozlohou je republika Molossia. Vznikla jako nástupnický stát Velkorepubliky Vuldsteinské, kterou koncem 70. let založili dva portlandští školáci James Spielman a Kevin Baugh. Vuldstein fungoval pouze rok, protože se Spielmanova rodina z Portalndu odstěhovala. Skomírajícího státu se ujal bývalý premiér Baugh, prohlásil se za prezidenta a vládl mu dalších 21 let. Soukromý vtip se dostal na veřejnost v roce 1998, kdy Baugh koupil v nevadské poušti usedlost a vyhlásil na ní nástupnický stát Vuldsteinu jménem Molossia. Kevin Baugh označuje stát za „diktátorskou banánovou republiku“, kde platí válečný stav (Molossie je proto stále ve válce s Německem). Jakožto diktátor si Baugh nárokuje právo i na řadu dalších mikrostátů. Prohlásil se například za vládce irského Protektorátu New Antrim, kalifornské Pouštní provincie Homestead, království Neptunova hlubina, které se nachází na mořském dně, a pohádkové Vesperie na planetě Venuši. V realitě se ale aktivity Molossie omezují na statek v Nevadě. Baugh se zde za peníze nechává fotit v diktátorské uniformě a turistům prodává bankovky vlastní měny „valora“ a „nepoštovní známky“.

Pokračování 7 / 8

Seborga

Seborga

Seborga je starobylé knížectví na hranicích Itálie a Francie. Jeho historie sahá až do prvního tisíciletí a podle pověstí zde měl být ukrytý svatý grál. O samostatnost přišla Seborga až v 18. století, kdy ji od řádu benediktýnů koupili savojští šlechticové a v roce 1861 ji přiřadili k sjednocené Itálii. V žádném archivu se však údajně nedochoval oficiální záznam o koupi, a místní obyvatelé proto stále trvají na své nezávislosti a statutu knížectví. Prvním novým knížetem se v roce 1963 vyhlásil místní květinář Giorgio Carbone, po jeho smrti titul přebírali další následovníci. Knížectví má vlastní znak, měnu, známky, armádu s jedním vojákem.

Pokračování 8 / 8

Saugeais

Saugeais

Svobodná republika Saugeais leží ve stejnojmenném údolí horského regionu na východě Francie. Odlehlá oblast si zachovává svérázný folklor, zvyky, tradice a dialekt už od roku 1150, kdy zde vzniklo opatství, ke kterému se přidalo jedenáct místních obcí. V polovině 20. století zde podnikavý hoteliér Georges Pourchet vyhlásil République libre de Saugeais, a jelikož výborně vařil, byl mu přidělen titul prezidenta. Po jeho smrti titul zdědila jeho manželka Gabrielle, která republice vládla až do svých 99 let, a v roce 2005 po ní do prezidentského křesla zasedla dcera Georgette. Saugeais má reálné území o rozloze 125 km2, 4500 obyvatel, vlastní televizní stanici a fotbalovou reprezentaci. Napůl ji uznávají i francouzské úřady. Státní pošta dokonce vydala ke 40. výročí založení republiky oficiální známku.