Video placeholder
Statek u Nahodilů
Statek u Nahodilů
Statek u Nahodilů
Statek u Nahodilů
Statek u Nahodilů
6
Fotogalerie

Statek u Nahodilů: Farma, které poskytuje to nejlepší hovězí. Její tradice sahá až do roku 1620

red

Tradice, tvrdá práce, udržitelnost, ohleduplnost k přírodě a výjimečná chuť vyzrálého hovězího masa. I tak by se dala popsat ekofarma, která se dnes se řadí mezi špičkové producenty masa v kvalitě BIO. Co ale stojí za tímto úspěchem?

Moderní rodinný statek s historií sahající až do roku 1620 je skutečným rájem nejen pro milovníky masa, ale i příznivce přírody, ekologie a poctivé práce. Hlavní činností farmy je chov skotu, kterému se věnují již řadu let. Na téměř 180 hektarech se pase více než 140 kusů skotu plemene Charolais, které je jedním z nejrozšířenějších masných plemen na světě. Původem je z malého francouzského městečka Charolles, dnes ale spokojeně žije i na vysočinských pastvinách v okolí Otína.

Animal welfare je tady na prvním místě, a proto se majitelé farmy snaží vytvořit zvířatům co možná nejpřirozenější podmínky. To zahrnuje celoroční pohyb venku a kvalitní krmení z vlastní produkce. V otevřené krajině dochází k přirozené reprodukci, a to i včetně telení. Telata zůstávají s matkami od narození do jednoho roku, poté se přemísťují na další pastviny, kde pokračují ve zdravém růstu mezi svými vrstevníky.

Nově vybudovaná bourárna obdržela bio certifikaci, a tak celý proces porážky probíhá humánně a bez stresu, což se posléze odráží i na kvalitě masa. To je pak chutnější, poddajnější a drží si svoji barvu i trvanlivost. Opravdová výjimečnost konečného výrobku tkví v jeho specifické metodě zrání. To se označuje jako suché a probíhá ve zrací komoře s přesnou a automaticky regulovanou teplotou, vlhkostí a pH po dobu minimálně 14 dnů. Konečný produkt se pak uskladní ve vakuovém balení na několik dalších dní, díky čemuž maso získá měkkost a křehkost.

Statek u Nahodilů je místem, kde se snoubí výrobky prvotřídní bio kvality a ekologické zemědělství, čímž si získává srdce lokálních zákazníků. Zaujalo vás povídání o farmě? Podívejte se na video, kde se dozvíte mnohem víc!

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jednou za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.

Jaká loga se používají k označení biopotravin?

Národní značení

Biopotraviny - národní označení

Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ je spolehlivým ukazatelem toho, že máte v rukou skutečnou biopotravinu nebo bioprodukt certifikovaný v České republice. Pokud toto logo najdete na vámi vybrané potravině, můžete si být jisti, že poslední úpravu – ať už výrobu, zpracování nebo balení – provedl subjekt certifikovaný českou kontrolní organizací. U loga biozebry najdete také číselný kód ve tvaru „CZ-BIO-xxx“, který vám přesně řekne, která organizace certifikaci provedla.

Evropské značení

Biopotraviny - evropské označení

Pokud výrobek pochází ze zemí Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu „EU“, nebo „mimo EU“ společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.