Největší hypermoderní skleník na světě má až 100 krát větší úrodu než běžná farma
Jsou to ohromující statistiky: Japonský supermoderní skleník vyprodukuje za den 10 000 hlávek salátů. Pro srovnání - běžná farma má na stejném rozměru 100 krát menší produkci. Zdá se, že vědci nakoukli hodně daleko do budoucnosti potravinářské výroby. Informoval o tom odborný server weburbanist.com.
Navíc japonský skleník spotřebuje o 40 procent méně energie, vyprodukuje o 80 procent méně odpadu a spotřebuje až o 99 procent méně vody ve srovnání s obyčejným polem. Saláty ve skleníku pod umělým osvětlením rostou také 2,5 krát rychleji než saláty na farmě.
Zájem o úspěšnou technologii už projevily Hong Kong, Mongolsko, Rusko a Čína, kde do několika let mají vzniknout podobné indoor farmy.
Stavba tohoto skleníku přímo souvisela s havárií atomové elektrárny ve Fukušimě v roce 2011. Tehdy Japonsko přišlo o mnoho úrodné půdy a muselo dovážet jídlo z ostatních zemí, což bylo hodně drahé. Odborníci proto předělali nikým nevyužívanou budovu na originální skleník.
Šigeharu Šimamura, který je duchovním otcem a ředitelem skleníku, navíc upozornuje, že jsou zatím pořád ve vývoji. Stavba je totiž zatím pouze poloautomatizovaná. “Plody musíme stále sbírat ručně. To ale brzy bude také minulostí a budou zde pracovat pouze roboti,“ říká Šimamura.
“V dohledné době chceme tyto skleníky postavit v zemích, kde je nedostatek úrodné půdy nebo vody. Výhodné jsou i pro velká města, kde chybí prostor pro pěstování zeleniny. Zatím ve skleníku pěstujeme většinou saláty, ale myslíme i na další druhy ovoce a zeleniny,” dodal Šimamura.
Co na podzim do skleníku? Vsaďte na saláty, ředkvičky a pekingské zelí >>>