ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: istock.com

Až třetina žen chodí na rande kvůli jídlu, muž ji přitom nezajímá

Tereza Stonišová

Britský bulvární deník Daily Mail zveřejnil výsledky studie, podle které až třetina žen chodí na schůzku s mužem ne kvůli vidině romantického vztahu, ale pouze kvůli jídlu. Fenomén zkoumaly dvě oddělené studie, jichž se účastnilo celkem 1177 žen.

Znáte ten podivný stereotyp z amerických romantických komedií, v nichž občas mimoděk slyšíme, že ženy přece na rande nejí? Tato romantická teorie má vážné trhliny. Podle průzkumu, jehož výsledky otiskl britský bulvár Daily Mail, totiž ženy na rande chodí i kvůli jídlu. Třetina se jde na rande jen najíst.

Výsledky průzkumu zveřejnil časopis Sociální psychologie a psychologie osobnosti. Jak uvádí jeden ze spoluautorů průzkumu, doktor Brian Collins z Azusa Pacific University, vzorek žen, které odpovídaly, sice zatím není dostatečně reprezentativní (výzkumu se účastnilo něco přes tisíc žen), jeho závěry jsou ale i tak pozoruhodné.

První části studie se účastnilo 357 žen, které dostaly stejnou sadu otázek týkajících se vztahů. Až 33 procent z nich uvedlo, že by na rande šly jen kvůli dobrému jídlu. Z průzkumu plyne, že k tomuto chování měly větší sklony ženy vykazující negativní vlastnosti jako narcismus, machiavelismus a psychopatii. Ženy s těmito sklony zároveň měly pro „foodie call“ mnohem větší pochopení.

Další části výzkumu se účastnilo 820 žen, z nichž 40 % bylo single, 33 % vdaných a zbylá část byla ve vážném vztahu. Všechny ženy byly heterosexuální. Z této skupiny žen uvedlo 23 procent, tedy téměř čtvrtina, že někdy na rande kvůli jídlu šly anebo jídlo bylo minimálně jednou z hlavních motivací.