Pivo s příchutí gazpacha má zeleninovou chuť a barvu polévky: Poznejte netradiční španělský speciál
Zeleninovou polévku podávanou za studena zvanou gazpacho konzumují Španělé většinou ve vedrech pro osvěžení. Teď ale mají unikátní možnost potěšit se tak trochu „po česku“ – pivem s příchutí gazpacho. Právě takový nápoj nabízí do konce léta pobočka pivovaru Cruzcampo v jihošpanělském městě Málaga. Pivo s příchutí gazpacha je načervenalé, středně hořké a pěna má červenooranžovou barvu, podobně jako ona tradiční polévka.
„Nové pivo vzniklo díky průzkumu, který zorganizoval na sociální síti Instagram zákazník Jorge a v němž se hlasovalo o pivu s letní příchutí,“ uvedl v prohlášení španělský pivovar. Gazpacho podle něj skončilo na druhém místě za příchutí broskve.
Chuť speciálu, který má 4,8 procenta alkoholu, připomíná směs rajčat, paprik a okurek. Doporučuje se pít ho například se sýry či tradiční španělskou omeletou zvanou tortilla.
S podobnou kuriózní příchutí jako na jihu Španělska přišli už loni například v Rusku, kde minipivovar Red Button uvařil pivo s příchutí kaviáru. Také v Čechách přichází někteří s netradičními pivy, například český létající (kočovný) pivovar Crazy Clown nabízel i pivo se sušeným tuňákem.