Sedm spolčených: Limitovaný ležák, který vznikl díky kamarádství 7 sládků ze 7 pivovarů
V útulných prostorách pražského Hostince u Pivovaru se během odpoledne 20. listopadu narazil vpravdě unikátní sud. Nestává se každý den, aby síly spojili sládci ze 7 pivovarů, aby pod záštitou národního pivovaru Budějovického Budvaru na světlo světa přivedli unikátní zlatavý mok. Jaká byla cesta k výjimečnému pivu?
Žádná rychlokvaška
Poctivé pivo vyžaduje kvalitní přípravu a ta byla v podstatě zaručená. Sládci nejsou žádní zelenáči a nebyli jimi, ani když si před více než rokem plácli na spolupráci. Když chlapi zjistili, že jim to dobře šlape, rozhodli se to oslavit: a jak jinak, chtěli uvařit pivní speciál. Koncem letošního léta se tedy sešikovali na žatecké chmelnici, aby vybrali a očesali šišky chmele. Pak všechno odvezli na varnu do Budvaru a uvařili ležák.
Nově vyšlechtěná odrůda chmele
Sládci chtěli uvařit něco nového. Proto se na žateckých polích Výzkumného ústavu chmelařského zaměřili na nově vyšlechtěné odrůdy chmelů, které v českých pivech zatím moc nepotkáte. Amorův šíp pak sládky zasáhl u odrůdy Mimosa. Jedná se o chmel se specifickým ovocným aroma, vůní připomíná víno. Na uvaření SEDMI SPOLČENÝCH mimochodem padlo 150 kg Mimosy, což je její celá letošní úroda.
„V pivovarnické komunitě se všichni známe, na soutěžích si hodnotíme svoje piva, občas se při tom štengrujeme, ale v podstatě jsme všichni přátelé a vzájemně se uznáváme,“ říká obchodní sládek národního pivovaru Budějovický Budvar, Aleš Dvořák. Na ležáku SEDM SPOLČENÝCH se podíleli sládci z pivovarů Budvar, Antoš, Clock, Cobolis, Permon, Zichovec a Zvíkov.
Jediná várka o 300 hektolitrech
SEDM SPOLČENÝCH je a bude raritním ležákem. Uvařila se pouze jedna várka zhruba o 300 hektolitrech. Jde tak o limitovanou edici, která se v dalších dnech objeví na pípách hospod Budějovického Budvaru a výčepech zúčastněných minipivovarů. Necháte se připravit o unikátní pivní zážitek?
Podívejte se pod čepičku SEDMI SPOLČENÝCH
Typ: spodně kvašený ležák
Obsah alkoholu: 4,9 %
Hořkost (IBU): 24
Barva (EBC): 13
Slad: český světlý
Chmel: Mimosa
Uvařeno: v Budějovickém Budvaru
Prodej: čepované, na pípách od 20. 11. 2019
Objem uvařené várky: 300 hektolitrů