Zelenina s omáčkou z pasty Miso je jídlo, které zvedne náladu i imunitu

Zelenina s omáčkou z pasty Miso je jídlo, které zvedne náladu i imunitu Zdroj: f.o.o.d.

Zdravá porce od Japonce: Učit se v kuchyni od Japonců se vyplatí a nemusíte hned bravurně rolovat suši

Darina Křivánková

Vždycky když máme pocit, že už nemůže být hůř, tak rozhodně může. Pojďme pro sebe něco udělat, ať se necítíme tak mizerně. Třeba dobře a kvalitně jíst. Dopřát si jídlo, které dodá energii a posílí imunitu. A třeba i vyzkoušet něco nového. Třeba něco z Japonska.

Nejspíš máme všichni doma ve spíži sójovou omáčku. Občas v ní marinujeme maso na „čínu“. Japonská inspirace může být ale mnohem kreativnější. Že Japonci patří mezi ty, kteří se dožívají nejvyššího věku, těší se solidnímu zdraví a nemívají problémy s nadváhou, je celkem všeobecně známo. Má to několik důvodů, jedním z nich je jídlo. V něm hrají zásadní roli fermentované potraviny. Řeč je nejen o staré známé sójovce, ale i o její bezlepkové variantě tamari, pastě Miso, rýžovém víně Mirin nebo marinádě Šiokodži.

Mikroorganismy v akci

Ono to není vůbec nic nového, všechny tyhle japonské speciality vznikají procesem fermentace, což je technologicky stejný postup, jakým se rodí kvašáky nebo kysané zelí. Přesně řečeno, jde o přeměnu organických látek (nejčastěji cukrů) na látky jednodušší. Děje se tak díky mikroorganismům a suroviny, jež projdou procesem fermentace, jsou pak lépe stravitelné, obsahují vyšší podíl vitamínů než čerstvé suroviny, jsou zdrojem tělu prospěšných probiotik a velmi dlouho vydrží. Bez tohoto procesu by nebyl ani jogurt, pivo, víno nebo kvásek na pečení chleba.

 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!