Rozpalte zahradní grily: S marinádou, nebo bez? Maso, zelenina, obojí?
Kdo má gril, tak už ho letos určitě několikrát nažhavil. Nikdy ale není pozdě zopakovat si pár zlatých grilovacích pravidel. Ať už dáváte na gril maso, nebo zeleninu, vždycky chcete šťavnatý a lákavý výsledek. Tady ho máte.
Upřímně, negriluju s velkým nadšením. Ochotně připravím vše potřebné: naložím maso, nakrájím zeleninu, umíchám omáčky. Ale rozdělávání ohně a šichtu u grilu ochotně přenechám někomu jinému. Představa, že stojím – obvykle ve vedru – s kleštěmi u rozžhaveného grilu mě rozhodně nepřivádí do extáze. Pasovala jsem to na mužskou záležitost. To však neznamená, že bych neuměla poradit.
Za co může citrón
Pojďme jednou provždy rozlousknout dilema, zda marinovat maso, či nikoli. Držím se pravidla: čím kvalitnější maso, tím méně toho potřebuje. Dobrý steak z vyzrálého hovězího masa jenom potřu olejem, opepřím a posílám na gril. Předtím ho nechám tak půl hodiny při pokojové teplotě, aby studené maso neutrpělo na grilu teplotní šok. Nijak by mu to neprospělo. Kuřecí, krůtí nebo třeba vepřovou krkovici nakládám do marinád. Tam se můžete dostatečně vyblbnout s bylinami a kořením. Poněkud fádnějšímu drůbežímu dodá marináda na chuti a ta správně namíchaná podpoří i křehkost masa.
Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.
Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!