Spousta cibule, ančovičky, olivy a byliny – to je pissaladiere

Spousta cibule, ančovičky, olivy a byliny – to je pissaladiere Zdroj: f.o.o.d.

Nejen pizza a pasta, Itálie dala gastronomickému světu mnohem víc

Darina Křivánková

To takhle chcete psát o jednoduché rafinovanosti francouzské kuchyně. a stejně zase skončíte v Itálii. Pojednání o francouzských slaných koláčích tedy dostává na frak, protože jejich pramátí je italská pizza. Což nahrává tvrzení, že kořeny věhlasné francouzské gastronomie jsou zabořeny hluboko v italské půdě.

Chtěla jsem se s vámi podělit o recept na mou oblíbenou pochoutku, kterou mám spojenou s francouzskou Provencí, slaný koláč pissaladière. A hele, ona je to vlastně pizza. Konkrétně ta z Janova. Má to svou geografickou logiku: z Janova je to do Nice, co by kamenem dohodil, a dobré jídlo na hranice nehledí. Respektive jídlo neřeší, jak se v průběhu staletí hranice posouvají. Zato lidé ano. Když Napoleon roku 1797 Janov a oblast Ligurie přilepil – byť ne na dlouho – k Francii, dal vzniknout gastronomické legendě, jež nechybí v žádné provensálské kuchařce.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!