Sršni

Sršni Zdroj: foto Blesk - Romana Vébrová a profimedia.cz

Pátek třináctého je normální den. Pozor ale na sršně, alkohol, auto, kohoutky a klíče, radí odborníci

red

Pátek 13. má pověst smolného dne, ale co když je to jen mýtus, který si sami udržujeme? Statistiky říkají, že se v tento den nic mimořádného neděje. Možná je to naše mysl, která nás ovlivňuje – když očekáváme smůlu, snadněji ji vidíme. Je to spíš o našem přístupu: zkusme přestat vnímat čísla jako hrozbu a užívat si každý den bez ohledu na kalendář. Ze zkušeností pojišťoven pak vyplývá, že větší vliv na vaši smůlu mohou mít agresivní zvířata nebo alkohol za volantem.

Je strach z pátku třináctého odůvodněný? To můžou ze svých zkušeností potvrdit nebo vyvrátit například pojišťovny. „Z našich statistik vyplývá, že například u pojištění vozidel není v tento den vyšší počet pojistných událostí, spíše naopak. Zatímco v běžné pátky v průměru řešíme okolo 520 škod, za poslední roky to u pátků 13 bylo v průměru 470 škod. Ale najdou se i výjimky, například v pátek 13. října 2023 jeden z našich klientů způsobil na parkovišti dopravní nehodu, při které poškodil deset zaparkovaných vozidel. I když hlavní příčinou asi nebylo datum, spíše to, že měl více než 1,3 promile alkoholu v krvi“, představuje zkušenost s tímto datem Ondřej Poul, ředitel Centra Likvidace pojistných událostí v pojišťovně Kooperativa.

Auta ale nejsou to jediné, co lidem přidává vrásky na čele. Problémy jsou často spojeny se zvířaty, hmyzem, kapajícími kohoutky nebo zabouchnuté klíče. „Ročně realizuje více než 70 tisíc zásahů, většinou u porouchaných vozidel. Roste také počet zásahů v domácnostech, vloni řemeslníci vyráželi k 10 tisícům nehod v domácnostech. Z toho více než polovinu představovaly služby instalatérů, přes tři tisíce zásahů, a zámečníků, kterých bylo téměř 2500. V nových trendech jasně dominují služby desinfekce, desinsekce a deratizace, především odstraňování vosích a sršních hnízd. Na ostatní domácí asistence si klienti zvykají postupně,“ dodává Poul. 

Zatímco většina lidí řešila v letošním dlouhém létě velké množství a hlavně stupňující se agresivitu vos, vedle toho vyrostl druhý problém s jejich "většími sourozenci". Se sršni. „V posledních dvou letech jsme zaznamenali výrazný nárůst zásahů u vosích a sršních hnízd. V roce 2023 jsme zajišťovali celkem 437 případů, v letošním roce to už bylo 832 zásahů. Pokud to přepočítáme na měsíční bázi, tak letos se počet zlikvidovaných hnízd zdvojnásobil. Většinou se jedná o půdy, ale likvidovali jsme hnízda také na balkónech nebo v zahradách u chat, chalup, i v garáži se párkrát vosy usídlily. Zároveň nedoporučujeme pouštět se do likvidace vosího nebo dokonce sršního hnízda sami. Hmyz je agresivní, a i když třeba nemáte alergii může několik žihadel způsobit zdravotní potíže. Takže doporučujeme neriskovat a přenechat takové zásahy profesionálům,“ Jan Chabada z Global Assitance.

Většina lidí řeší ale problémy svépomocí a to i v dost nebezpečných případech. Z průzkumu, který si Kooperativa nechala zpracovat u společnosti IBRS, vyplývá, že 58 % respondentů škodu v domácnosti řeší sami nebo se obrátí na někoho z rodiny, případně souseda. Jen 8 % z odpovídajících by se obrátilo na pojišťovnu, protože vědí, že mají asistenci v pojištění zahrnutu. Letos navíc můžete využít bezplatnou asistenci právě na pátek třináctého. Pokud se vám stane vodovodní havárie, Kooperativa k vám zdarma pošle instalatéra. Ale sami raději nezkoušejte likvidovat ani ta sršní hnízda, nebo se pouštět do neodborné deratizace.