Putin s Gerasimovem v Rostově na Donu (19.10.2023)

Putin s Gerasimovem v Rostově na Donu (19.10.2023) Zdroj: Reuters

Ministr obrany Šojgu a velitel generálního štábu Gerasimov u Vladimira Putina, 27. února.
Vladimir Putin si zavolal hlavní generály a ministra obrany do Kremlu (15. 5. 2024).
Vladimir Putin s ministry obrany a veliteli vojenských okruhů (15. 5. 2024).
Vladimir Putin v Moskvě (12.8.2024)
Přehlídka v Petrohradě, které se účastnil i Vladimir Putin (červenec 2024)
8
Fotogalerie

Vladimír Mertlík: Windows jumping jako ruský národní sport. Pandemie pádu z oken je stále na vzestupu

Vladimír Mertlík

Pandemii windows jumpingu, choroby, která v Rusku postihuje hlavně prominenty a příslušníky tamní elity, se lékařům ani vědcům moskevské Lomonosovovy univerzity nedaří zastavit. Hledání příčin nové smrtelné choroby, která většinou končívá pádem z okna, ztěžuje fakt, že zrod i vývoj metastází nedoprovázejí viditelné vnější znaky. Poslední obětí se stala podle agentury TASS 24. července 2024 Valentina Bondarenková, prominentní ekonomka, která stejně jako předešlí postižení vypadla v noci z okna svého bytu. Jen tak – šup – a byla dole! Stejně zemřel i kritik ruské invaze na Ukrajinu, politik Pavel Antov i předseda Lukoilu Ravil Maganov.

Příznaky pandemie windows jumpingu se však objevily mnohem dřív. K jeho prvním obětem zřejmě patří generálmajor Vladimir Makarov, někdejší zástupce šéfa odboru ministerstva vnitra pro boj s extremismem, který měl podle agentury TASS spáchat na předměstí Moskvy 13. února 2023 sebevraždu zanedlouho poté, co byl ze své funkce odvolán pro nespokojenost s jeho výkonem funkce. Ruské bezpečnostní orgány vyšetřování důvodů sebevraždy odložily.

V únoru 2023 byl ve svém luxusním domě nalezen oběšený Alexander Tyulakov, top manažer Gazpromu. I v tomto případě vyšetřovatelé uvedli, že Tyulakov spáchal sebevraždu, ačkoliv podle zpráv Daily Mail jeho tělo vykazovalo známky bití.

Viceprezidentka Loko-Banky Kristina Bajkovová zemřela poté, co 29. června 2023 v cca 3:00 hodin vypadla z balkonu svého apartmánu v 11. patře. Bankéřka zahynula během návštěvy přítele Andreje, který vypověděl, že spolu popíjeli alkohol, a když on chvilku nedával pozor, Kristina otevřela balkon a… šup – už byla dole.

Zvláštní průběh choroby mělo zřejmě onemocnění generála Alexeje Maslova, v letech 2004‒2008 vrchního velitele pozemních vojsk Ruské federace a ruského vojenského přidělence při NATO, který za nezjištěných okolností zemřel nečekaně 25. prosince 2023, když jeho tělo bylo nalezeno bez známek života pod parapetem okna ložnice.

Ještě předtím dne 16. prosince 2023 zemřela v Petrohradě Marina Jakinová, ředitelka finančního oddělení západního vojenského okruhu, spadajícího pod ministerstvo obrany. Podle ruských zdrojů vypadla z okna domu, kde žila… Prostě šup a byla dole!

Po pádu z okna ve 3. patře zemřel 27. prosince 2023 i Vladimir Jegorov, zastupitel města Tobolsk za vládní stranu Jednotné Rusko. Vzhledem k řadě podobných úmrtí po pádech z okna ujistil web 72.ru veřejnost, že Jegorovova smrt nemá kriminální akcent, ale že: „Jegorov vypadl z okna, když ztratil vědomí. Udělalo se mu špatně, a když se rozhodl, že se nadýchá čerstvého vzduchu a vyklonil se z okna...“ Zkrátka šup – a byl dole!

Že bakterie windows jumpingu přes snahu ruských vědců a lékařů mutují, naznačila smrt podnikatele Dmitrije Zelenova, exmajitele developerské skupiny Donstroj, který zemřel ve francouzském Antibes na Côte Azur, dokonce aniž by se vykláněl z okna. Stačilo, že se naklonil přes zábradlí – a šup, už byl dole!

V září 2023 zemřel u Vladivostoku stejným způsobem generální ředitel státního podniku Rozvoj Dálného východu a Arktidy Ivan Pečorin, který podle agentury Deita vypadl v plné rychlosti z lodi typu cutter. Také on se podle zveřejněné zprávy jen naklonil přes zábradlí – a šup, už byl dole!

Záhadou mutace windows jumpingu je i loňské úmrtí vysoce postaveného manažera Alexandra Buzakova, šéfa loděnice vyrábějící ponorky pro ruské ministerstvo obrany. Podezření, že se Buzakov během zkušební jízdy vyklonil z okna ponorky, agentury zatím nepotvrdily.

V bazénu své petrohradské vily byl v červenci 2023 nalezen s prostřelenou hlavou oligarcha Jurij Voronov. Zatímco pistole Grand Power byla nalezena vedle bazénu, tělo i nábojnice na jeho dně. Voronov se tak stal už šestým oligarchou, který vloni zemřel za podivných okolností. O tři týdny dříve byl nalezen Leonid Shulman, šéf dopravy společnosti Gazprom Invest, pobočky energetického gigantu, ubodaný v koupelně svého domu. Zřejmě se naklonil pro mýdlo a – šup, už byl dole.

 

V dubnu 2023 si Vladislav Avajev, kremelský úředník s vazbami na finanční instituci Gazprombank, vzal život poté, co zabil manželku Jelenu i třináctiletou dceru. Jeho přátelé zpochybňují verzi, že důvodem vražd byla žárlivost, a šíří informace, že měl Vladislav přístup k finančním tajemstvím kremelské elity.

Miliardář Alexander Subbotin, bývalý vysoký manažer gigantu Lukoil, zemřel v květnu 2023 po otravě ropuším jedem, který způsobil infarkt. Obliba žabích stehýnek se tak milovníkovi francouzských specialit, gurmánovi Subbotinovi nevyplatila.  

Jen o několik dní později byl multimilionář Sergej Protosenja nalezen ve Španělsku oběšený poté, co sekerou zabil manželku Natalii a dospívající dceru Marii. Protosenja byl místopředsedou společnosti Novatek úzce spjaté s Kremlem.

Podivný případ pandemie, která způsobuje většinově úmrtí po pádech z oken a je proto souhrnně nazývána windows jumping, je spojen s miliardářem Jevhenijem Palantou a jeho ženou, které našla doma ubodané jejich dcera. Podle policejního vyšetřování šlo o tzv. „domácí zabijačku“, kdy žena zavraždila Jevhenije poté, co jí měl sdělit, že ji chce opustit, aby nakonec sama spáchala sebevraždu. Rodinný přítel, který verzi vyšetřovatelů odmítá, se zatím údajně těší pevnému zdraví.

Neveselé chvíle prožil nedávno náčelník ruského generálního štábu Valerij Gerasimov, když podával Vladimiru Putinovi hlášení o ukrajinském průlomu ruských hranic v Kurské oblasti na dálku videorozhovorem. Mračící se Vladimir Vladimirovič požádal závěrem Gerasimova, aby se na celou záležitost pořádně zblízka podíval, protože zvenčí věci vypadají kolikrát zcela jinak… 

A to je vše, co jsem dnes zahlédl ve Zpětném zrcátku, váš Vladimír Mertlík