Vlastenecké setkání v Příčovech (17. 8. 2024)

Vlastenecké setkání v Příčovech (17. 8. 2024) Zdroj: Zbyněk Pecák

Vlastenecké setkání v Příčovech (17. 8. 2024)
Vlastenecké setkání v Příčovech (17. 8. 2024)
Vlastenecké setkání v Příčovech (17. 8. 2024)
Vlastenecké setkání v Příčovech (17. 8. 2024)
Vlastenecké setkání v Příčovech (17. 8. 2024)
17
Fotogalerie

Vladimír Mertlík: Rusko, pivo a Nohavica aneb I v Česku můžeme mít Zátoku sviní, stačí k tomu málo

Vladimír Mertlík

Zpětné zrcátko si pro tentokrát vystačí s ohlédnutím za programem a seznamem hostů Vlasteneckého setkání na Zámku Příčovy ze 17. srpna. Kolega Martin Brys tuto frašku se zpěvy dokonce s rizikem poškození duševního zdraví pracovně navštívil, ale věnoval pozornost většinou Jaromíru Nohavicovi, někdejšímu bardovi, pozdějšímu práskači a držiteli metálů od Vladimira Putina.

Za pozornost ale stojí celý seznam hlavních celebrit i vypečený program. S ohledem na křesťanskou horlivost hostů jej zahájila mše svatá, celebrovaná p. Stanislavem Přibylem a p. Stanislavem Zápotockým, pro fajšmekry latinsky, pro vlastence česky. Poctu celebrace si p. Přibyl vysloužil rozhovorem Antirusismus jako antisemitismus na Youtube kanále Inovace republiky, kde k výpotku moderátora, že po vysílání detektivek na ČT část společnosti přijala „hru, že násilím na Ukrajině dobyde mír“ (sic!) podotkl: „To je chorobný způsob myšlení.“ A poté přidal ještě větší moudro: „Vezměme dva dvacetileté chlapce. Jednomu z nich nedovolíme v době covidu jít k osmdesátileté babičce, musíme totiž chránit její život, protože babička by určitě umřela. Ale vezmeme dvacetiletého Ukrajince, který má na rozdíl od osmdesátileté babičky život před sebou a pošleme ho válčit proti Rusku.“ Tak to je pecka! Logiku v tom nehledejte, víra nemá logiku. Zvláštní je spíš to, že vlastenecký páter zpochybňuje morální i vlasteneckou povinnost mužů bránit vlast po napadení nepřítelem, nemluvě o tom, že odporuje i slovu Božímu, které v Žalmu 58 k situacím, jako je válka na Ukrajině, říká:   

Jak můžete mluvit o spravedlnosti, když mlčíte? / Jak můžete soudit správně, lidští synové? / Vždyť ve svém srdci vymýšlíte špatné věci a šíříte v zemi násilí / Ničemové jsou od narození na scestí, od narození si jdou svou cestou a lžou / Jejich jed je jako jed hadí, jsou hluší jako kobra, která si zacpává uši / Nebude poslouchat hlas zaklínačů, ať zaklínají sebelíp / Bože, vyraz jim zuby z úst! Zlom těm lvům čelisti, Jehovo! / Ať zmizí jako vody, které odtékají, ať Bůh napne luk a svými šípy je srazí / Ať jsou jako hlemýžď, který na své cestě vyschne, jako mrtvě narozené dítě, které neuvidí slunce / Než vaše hrnce stihnou pocítit žár trní, čerstvé i hořící větvičky Bůh smete jako vichřice / Ten, kdo jedná správně, se zaraduje, protože uviděl pomstu a nohy si zmáčí v krvi ničemných / Pak lidé řeknou: Toho, kdo jedná správně, čeká odměna / Bůh, který soudí zemi, opravdu existuje!

Vše rozjel konspirátor a předseda Akce D.O.S.T. Michal Semín s panelem Jak vše přežít a nezbláznit se, který měl hvězdnou chvíli po 11. září 2001, kdy k atentátu na Světové obchodní centrum v Newy Yorku řekl: „Oficiální výklad událostí 11. září je báchorka v něčem ještě méně věrohodná, než jsou vámi zmíněné ‚konspirační teorie‘. Ze scénářů se jeví jako nejpravděpodobnější ten, jenž připouští podíl mocenských struktur v amerických elitách na přípravě i provedení útoků.“

Česko televizi sice označil za nástroj propagandy neomarxismu a homosexualismu, přesto však v ní marně usiloval o místo v Radě ČT. Jeho hosty byli Jan Tománek, Ivan Hoffmann a Milan Vidlák. Režisér a scénárista ceněných filmových Kozích příběhů Jan Tománek, je i zakladatelem Zdravého fóra, které spojuje občany k přemýšlení o vládních opatřeních k epidemii koronaviru.

Pro někoho nečekaným hostem byl písničkář Ivan Hoffman, kdysi samizdatový vydavatel časopisu Fragment-K. Šokoval na Bratislavské lyře 1989, když na vyzvání Joan Baez zahrál protestsong, jenž mu Veřejná bezpečnost dokázala přerušit až vypnutím zvuku. Někdejší řečník Veřejnosti proti násilí, redaktor Lidových novin, Rádia Svobodná Evropa a držitel Ceny Ferdinanda Peroutky nakonec skončil jako komentátor Parlamentních listů. K Milanu Vidlákovi, jedinému redaktoru i čtenáři jeho konspiračního serveru Časopis Šifra, lze říct jen to, že je permanentním návštěvníkem jakékoliv demonstrace a jen těžko mu lze zabánit v projevu.  

Po něm přivedl Stanislav Novotný Petra Druláka, Jaroslava Štefce, Marka Obrtela a Petra Markvarta na panel Americko-ruská válka na Ukrajině. Bývalý ředitel Úřadu vyšetřování a exprezident Policie ČR se vyznamenal 3. 12. 2019 v televizi Rossija 1 vystoupením, o němž Pavel Šafr napsal: „Stanislav Novotný se zostudil, poplival krajany a dokázal za tři minuty říct deset lží. Poté, co označil spoustu Čechů za zahraniční agenty, vím, jaký to má v Rusku dobrý byznys, o kterém mi před lety říkal.“ Jako nášup mu v roce 2023 komouši udělili cenu Julia Fučíka Za věrnost tradicím pokrokové žurnalistiky.

Petr Drulák sice označil Putinův režim za agresora, ale zároveň obvinil Západ a USA za pokračování války díky podpoře Ukrajiny. Ani Jaroslav Štefec, exředitel Národního úřadu pro vyzbrojování se jako vojenský analytik moc nevyznamenal, když 7. 2. 2023 prohlásil: „Kyjevský režim do půl roku zhroutí, a to bude znamenat nutnost, aby USA s Čínou, Ruskem a dalšími zainteresovanými státy začali jednat o tom, co z té Ukrajiny zbude. Základní úlohou je co nejvíce zničit území nových ruských republik (aby tam chyběla i pracovní síla, aby tam Rusko muselo investovat do rozvoje obrovské prostředky a aby ho to ekonomicky oslabilo), které Rusové anektovali.“ A stejně jasnovidný, jak Baba Vanga byl při jiném výronu myšlenek 7. 5. 2023: „Válka na Ukrajině skončí s 90% pravděpodobností do podzimu letošního roku, záleží na mnoha okolnostech. Vláda nemá důvod pomáhat Ukrajině, ale má příslušné pokyny.“ Marek Obrtel zas vrátil v roce 2014 vojenské medaile z operací NATO na protest proti politice USA vůči Rusku a NATO označil za zločineckou organizaci s krutými zájmy (cit.). Od února 2019 řídil Národní domobranu, označovanou MV ČR za bezpečnostní riziko. K posledním „černému vzadu“, Petru Markvartovi, stačí poznamenat, že na síti X šíří řetězové posty a fake maily pod nickem Peťulína Markvartová (sic!). Chlapík statečný je to jak kapitán Minařík!

A nejlepší nakonec! Tvář Parlamentních listů, Petr Žantovský, přivedl na scénu Jaromíra Nohavicu, Vítězslava Jandáka a Miloše Zábranského k diskuzi na téma: Kultura a politika – propojenost opět a znovu, zatímco ohlášený režisér Jiří Strach dostal strach, nepřišel a soukmenovce zbaběle zradil. Plně ho však nahradil odvážným projevem Vítězslav Jandák, herec a politik, exministr kultury ČR, člen Poslanecké sněmovny, Rady Českého rozhlasu a všech funkcí, které byly v posledních letech lukrativní na jakémkoliv úřadě republiky, herec, jehož politická kariéra je mnohem pestřejší než herecká. Skutečnost, že měl Jandák na Vlasteneckém setkání proti agresi USA na hlavě čepici Make America Great Again je stejně šálivá, jako předstírání toho, co má v hlavě. Jako čajíček vedle něj působil Miloš Zábranský s ubohou jednou kandidaturou do Senátu PČR 2022, i když, pravda, jako nestraník za SPD! V senátním obvodu č. 13 Tábor není ale elektorát tak vzdělaný, aby jeho kvality ocenil a Zábranský proto se ziskem 5,35 % hlasů skončil na 6. místě a do 2. kola nepostoupil. Byl to takový pěkný neúspěch!

Připomeňme i na další přítomné, Ivana Vyskočila, Vladimíra France, který vzezřením budil podezření, že na setkání pronikli nelegální imigranti a naštěstí šel náhodou kolem i Libor Ševčík. Ostatní kašpaři nikoho nezajímali, ale mohli si koupit famózní díla novináře a spisovatele Adama B. Bartoše. Vulgární antisemitismus, konspirační teorie, týkající se iluminátů, židovské kontroly médií, židozednářů, chemtrails a systému HAARP, pod pultem i seznamy Pravdoláskařů a Židů, a k tomu suvenýry i nápoje, které dle letáku pořadatelé rádi naservírovali do hosty přinesených kelímků. 

Místo Sex, Drogy a Rock´n´roll tak byla v Příčovech Prostituce, Pivo a Nohavica. Vtipnou poznámku měl na síti X k Vlasteneckému setkání účet @jd_atwa: Kdyby si příště dali sraz na Mácháči, tak i v Česku můžeme mít Zátoku sviní.

A to je vše, co jsem dnes zahlédl ve Zpětném zrcátku, váš Vladimír Mertlík