Assadollah Assadi

Assadollah Assadi Zdroj: Iranfocus.com

Assadollah Assadi
Terorismus ve Francii
Terorismus ve Francii
Terorismus ve Francii
Terorismus ve Francii
13
Fotogalerie

V Belgii začal soud s íránským diplomatem, který připravoval teroristický útok na demonstraci ve Francii

V Belgii v těchto dnech probíhá soudní proces s íránským diplomatem a jeho komplici obviněnými z přípravy teroristického útoku na demonstraci odpůrců íránského režimu ve Francii organizovaného skupinou Národní rada íránského hnutí odporu.

Obviněným diplomatem je Assadollah Assadi, jenž působil na íránské ambasádě ve Vídni a podle některých západoevropských tajných služeb řídí operace íránské tajné služby v Evropě. Dalšími obviněnými mají být Amir Saadouni, Nasimeh Naami a Mehrdad Arefani. Jak informuje agentura Reuters, Assadi byl zatčen v Německu a vydán do Belgie ke stíhání v roce 2018.

Mimo Assadiho byli v Belgii zatčeni také jeho dva údajní komplici s výbušninou (TATP – peroxidy acetonu) a součástkami k sestrojení bomby. Jedná se o muže a ženu íránského původu, ale již s belgickým občanstvím. Celkem jsou v celém případu souzeny zatím čtyři osoby obviněné z podílu na této rozsáhlé teroristické akci. Na celé kontrašpionážní operaci proti aktivitám íránské tajné služby se v Evropě podílely kontrarozvědky Francie, Belgie a Německa. Íránská vláda veškerá obvinění proti Assadimu odmítla jako účelově vyrobená a celou údajnou přípravu teroristického útoku označila za operaci pod falešnou vlajkou, kterou odpůrci íránského režimu připravili tak, aby vypadala jako akce íránského režimu. Íránská vláda zároveň odsoudila zatčení Assadiho jako porušení jeho diplomatické imunity vyplývající z Vídeňské úmluvy o diplomatických vztazích z roku 1961.

Pokud by k teroristickému útoku proti shromáždění odpůrců íránského režimu ve Francii došlo, mohlo to mít celosvětový dopad, protože mezi řečníky na demonstraci byl například i zástupce amerického prezidenta Donalda Trumpa a další američtí i evropští náboženští a političtí představitelé. 

Francie se dlouhodobě potýká s různými formami muslimského terorismu. Mimo klasického sunnitského terorismu je íránská forma terorismu specifická tím, že na rozdíl od sunnitského terorismu se nezaměřuje v první řadě na útoky na běžné Evropany, ale cílí primárně pouze na odpůrce íránského režimu, a to ještě jen na ty íránského původu či přímo zapojené do aktivit proti íránskému režimu. V souvislosti s tímto typem terorismu například francouzské úřady provedly v roce 2018 zásah proti islámské neziskové organizaci Zahra Centre France a zmrazily její aktivity. Známým představitelem této neziskové organizace napojené na šíitské muslimy je Yahia Gouasmi, který veřejně hlásá odpor proti sionismu a má úzké vazby na představitele islamistického režimu v Íránu.