Premiér AndrePremiér Andrej Babiš (ANO) v Poslanecké sněmovně během projednávání prodloužení nouzového stavu (26.2.2021)

Premiér AndrePremiér Andrej Babiš (ANO) v Poslanecké sněmovně během projednávání prodloužení nouzového stavu (26.2.2021) Zdroj: ČTK / Vondrouš Roman

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve Sněmovně diskutuje s předsedou poslaneckého klubu KSČM Pavle Kováčikem, při jednání Sněmovny o dalším prodloužení nouzového stavu (26. 2. 2021)
Premiér Andrej Babiš (ANO) ve Sněmovně diskutuje s předsedou poslaneckého klubu KSČM Pavle Kováčikem, při jednání Sněmovny o dalším prodloužení nouzového stavu (26. 2. 2021)
Premiér Andrej Babiš opět žádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu. Poslanci ale chtějí, aby vláda vyhlásila nouzový stav zcela nový. (26. 2. 2021
Premiér Andrej Babiš opět žádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu. Poslanci ale chtějí, aby vláda vyhlásila nouzový stav zcela nový. (26. 2. 2021
Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministryně financí Alena Schillerová  v Poslanecké sněmovně během projednávání prodloužení nouzového stavu (26.2.2021)
8
Fotogalerie

Vláda vyhlásila nový nouzový stav. Od pondělí se výrazně omezuje volný pohyb lidí

Sněmovna podle očekávání odmítla vládě prodloužit současný nouzový stav, který je kvůli způsobu vyhlášení napaden u Ústavního soudu. Premiér Andrej Babiš (ANO) už předtím řekl, že kabinet bude muset ještě dnes večer vyhlásit nový nouzový stav, k čemuž dolní komora Parlamentu vládu také vybídla.

Kvůli zhoršující se epidemické situaci a přetížení nemocnic vláda od pondělí na tři týdny zpřísní pravidla pro volný pohyb lidí. Budou muset zůstávat ve svém okresu, platit ale budou výjimky pro cesty do práce, k lékaři nebo na úřad. Zavřou se školky i zbývající otevřené školy a také další obchody, začít má zatím dobrovolné testování na koronavirus ve firmách. Zpřísní se pravidla pro zakrytí nosu a úst. Kabinet zároveň od soboty vyhlásil nový nouzový stav, od října třetí. Má trvat 30 dní, v nouzovém stavu tak ČR bude nepřetržitě téměř půl roku.

Premiér Andrej Babiš (ANO) požádal občany, aby vládě dali ještě jednu šanci, i když v minulosti udělala plno chyb. "Pokud to neuděláme, tak celý svět uvidí Bergamo v Čechách," řekl premiér s odkazem na kritickou situaci v italských nemocnicích v loňské první vlně epidemie. Cílem opatření je podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) i ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) otočit trend růstu počtu nakažených a hospitalizovaných.

Nouzový stav je podle vládních i většiny opozičních stran nezbytný kvůli nynější eskalaci epidemie. Plošně omezit volný pohyb nebo zakázat prodej určitého zboží bez něj není možné. Vláda ho vyhlásila poté, co Sněmovna odmítla prodloužit nouzový stav platný od poloviny měsíce.

Lidé si podle nařízení musejí vybrat jedno místo, na kterém budou od pondělí v následujících třech týdnech pobývat. To znamená, že pokud by se například vydali nejpozději v den účinnosti opatření na chatu, bude nutné tam následně celou dobu zůstat. Mezi městskými částmi budou moci lidé přejíždět, platí pro ně stejná pravidla jako pro jeden okres.

Pro cesty do práce mimo okres bude potřeba například potvrzení zaměstnavatele, pro cesty k lékaři či na úřady mimo okres pak čestné prohlášení nebo formulář s místem, časem a cílem cesty. Nákupy budou možné pouze v rámci okresu, a to v nezbytném počtu lidí. Dodržování omezení pohybu bude namátkově kontrolovat policie, a to včetně cest vlaky či autobusy. Nasazeno může být též až 5000 vojáků, řekl Hamáček.

Návštěvy příbuzných v rámci okresu s bydlištěm podle nařízení vlády nebudou povolené, pokud nejde o zajištění nezbytných potřeb či nutné péče. Vycházky a běh přes den budou možné jen na území obce, nikoli celého okresu. Venčení psů v noci bude možné do 500 metrů od bydliště.

Otevřené mohou od pondělí zůstat jen základní školy, školky a dětské skupiny při zdravotnických zařízeních a pro děti členů záchranného integrovaného systému. Uzavřou se tak mateřské školy i zařízení pro menší děti, která se dříve jmenovala jesle. Do základních škol přestanou chodit i žáci prvních a druhých tříd, zavřou se speciální školy pro handicapované.

Výjimky pro maloobchod a služby vláda podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) zredukovala asi na polovinu. Otevřené zůstanou i od pondělí potraviny, lékárny, drogerie, optiky nebo květinářství. Ze služeb budou moci fungovat čerpací stanice, výdejny zboží z e-shopů, myčky aut bez obsluhy nebo servisy telefonů a počítačů. Vláda nechala výjimku také trafikám, prodejnám krmiv, zahrádkářských a domácích potřeb. Znovu se naopak zavřou papírnictví a prodejny s dětským textilem a obuví, v provozu nebudou moci být ani galanterie a obchody se zbraněmi a střelivem. U stravovacích provozů se režim nezmění, dál mohou prodávat přes výdejní okna.

Na provozy se zakázaným provozem se budou podle Havlíčka vztahovat náhrady. Fungovat by měly vedle Antiviru na podporu zaměstnanosti a kompenzačního bonusu pro živnostníky také dotace na zaměstnance. Ve čtvrtém programu by měl stát podnikatelům nahradit ztráty. Příprava posledních dvou programů pokračuje, uvedl ministr.

Nošení chirurgických roušek nebo respirátorů bude od 1. března povinné i na pracovištích. Výjimku budou mít lidé, kteří jsou v místnosti sami nebo pracují z domova. Ochranu nosu a úst musí pracovníkům zajistit zaměstnavatel, v prodejnách, provozovnách, ve zdravotnických a sociálních zařízeních a veřejné dopravě to musí být respirátor. Blatný potvrdil, že od pondělí končí možnost v prodejnách, provozovnách a veřejné dopravě nosit dvě roušky místo respirátoru. V zastavěném území obce bude třeba vždy nosit minimálně chirurgickou roušku, mimo obec to bude povinné jen v blízkosti lidí nežijících ve stejné domácnosti.

Dalším krokem, jak zbrzdit šíření viru, bude pravidelné antigenní testování ve firmách. V některých už funguje nyní, v ostatních má začít v pondělí. Proplácet se budou čtyři testy na pracovníka za měsíc. Po první dobrovolné fázi bude později systém povinný.