Mrazivé detaily nehody vrtulníku s Kellnerem

Mrazivé detaily nehody vrtulníku s Kellnerem Zdroj: Alaska Mountain Rescue Group/Handout/Profimedia.cz

Mapa míst, kde létal vrtulník
Místo, kde byl vrak vrtulníku nalezen
Místo neštěstí.
3 Fotogalerie

Šílená zpověď přeživšího po pádu vrtulníku s Kellnerem: Všude byla krev! Petr odešel...

red

Jediný přeživší pádu vrtulníku na Aljašce, při kterém zemřel v roce 2021 český miliardář Petr Kellner, popsal stanici Alaska´s News Source, co se stalo po nehodě. Čech David Horváth vzpomíná, že po pádu zůstal uvězněný ve vrtulníku. Proto žádal o pomoc Kellnera, kterému se podařilo vyprostit z havarovaného stroje. Ten se však nakonec od něj vzdálil. Horváth reakci přičítá šoku.

Vrtulník s výpravou českého miliardáře, kterého časopis Forbes opakovaně označil za nejbohatšího muže v Česku, se zřítil 27. března roku 2021. Stroj, který česká výprava využívala pro zimní sporty, havaroval poblíž ledovce Knik krátce poté, co manévroval nad hřebenem.

Horváth v rozhovoru pro aljašskou stanici potvrdil dřívější informace, že Kellner pád vrtulníku přežil. Horváth ho viděl, jak se pohybuje mimo vrtulník, zatímco on sám byl zablokován uvnitř stroje. „Tak jsem začal opravdu hlasitě křičet - Haló, Petře, my tady neumíráme! Pojď nám pomoct,“ řekl Horváth. Podle něj se však miliardář přiblížil tak na deset metrů a pak ho ztratil z dohledu. 

Horváth na Kellnera dál kříčel, prý asi stokrát, ale marně. Se zlámanými žebry uvězněný ve vrtulníku strávil osm hodin - obklopený mrtvými kamarády. „Křičel jsem. Byl jsem jako šílený, protože jsem věděl, že se nemůžu pohnout a není možné helikoptéru otevřít, abych se dostal ven. Zraněný. Šílený. Podchlazený. Všude byla krev, všude bylo i to smradlavé letecké palivo a já jen čekal,“ popsal Horváth s tím, že slyšel někde nad hlavou vrtulníky, ale nejdřív je neviděl, když konečně jeden zahlédl, vyčerpáním usnul a probudil se až v nemocnici. Kvůli omrzlinám mu lékaři amputovali několik prstů.

Celý článek si můžete přečíst na webu blesk.cz >>>