Pavel Zítko

Pavel Zítko Zdroj: Facebook

Tomáš Čermák vyhrožuje ministru Rakušanovi a české vládě ze svého úkrytu
Tomáš Čermák u soudu (19. 7. 2023)
Tomáš Čermák u soudu (19. 7. 2023)
Tomáš Čermák u soudu (19. 7. 2023)
Tomáš Čermák u soudu (19. 7. 2023)
13
Fotogalerie

Když vlastenci utíkají. „Čechoslováka“ Zítka zadrželi na Slovensku, kde Thor žádá o politický azyl

Známého aktivistu Pavla Zítka v pondělí zatkla slovenská policie blízko Nitry. Skrýval se tam dva měsíce před soudním jednáním, ve kterém je obžalovaný za šíření poplašné zprávy. Není ale první z dezinformátorské scény, kdo se pokusil o úprk za svobodou. Z nějakého důvodu jim to skrývání nikdy nevyjde. A někdy prostě jen tak zmizí a zničehonic se za hranicemi zase objeví. 

Neúspěšný kandidát na prezidenta Zítko ale daleko neprchl. Kdyby někdo očekával, že se bude inspirovat u svého kamaráda Tomáše Čermáka, který se před trestem za podporování terorismu ve výši 5,5 roku za mřížemi skrýval v Polsku, byl by na omylu. Jako správný generální konzul Československa zamířil do země našich bratří, kde se podle Seznam Zpráv skrýval na chatě svého známého.

Utíkal před stáním u Okresního soudu v Chomutově, před kterým měl stanout za šíření poplašné zprávy. Ve svých videích na Facebooku zpochybňoval existenci covidu-19 a negativní dopady očkování. Například tvrdil, že vakcíny způsobují potraty či se kvůli nim nevyvíjí mozky dětí.

K dubnovému jednání se Zítko nedostavil. Možná proto, že ho loni v říjnu policie zadržela na dálnici kvůli podezření ze zpronevěry. Nebo kvůli tomu, že ho v červenci čeká další soud v jiné kauze. S dalšími sedmi lidmi je totiž obžalovaný z výtržnictví kvůli incidentu z loňského května, kdy dav při stání s další dezinformátorkou Janou Peterkovou u pražského Městského soudu vyrazil dveře jednací síně.

„Než to zneužijí hejtři, agenti a fízlové, Pavla dneska zatkli a odvezli ho do Nitry. To je poslední informace,“ potvrdil zatčení příspěvek na facebookovém profilu Zítka. Tak to zneužíváme. Stejně jako neúspěšný kandidát na prezidenta zneužíval důvěry svých oveček, aby jim prodal fén za 70 tisíc, který údajně dělá z obyčejné vody studánkovou.

Rekordman Čermák

Zpátky do vlasti, kterou ovšem neuznává, se Zítko podívá tak za měsíc. Jelikož na něj byl vydaný evropský zatykač a momentálně se nachází v předběžné vazbě, začal vydávací proces. Předaný má být soudu v Chomutově, který pak rozhodne o další vazbě.

Je pravděpodobné, že v ní zůstane do té doby, než soud nařídí další jednání. Soud totiž může vyhodnotit, že by Zítko na svobodě mohl dostat další zaječí úmysly. Tak snad mu jeho útěk nepřidá nějaký nový paragraf ke stávajícím obviněním, maření výkonu úředního rozhodnutí se přímo nabízí.

Není ale první z vlastenců, kdo zmizel na Slovensko. Aktivista Ondřej Thor, který kempoval před Úřadem vlády více než rok, se po vyklizení petičního stánku kvůli opravě barokní zdi vypařil. V táboře jeho příznivců nastal chaos, nikdo nevěděl, kam se poděl. Skalní fanoušci ho nahlásili jako nezvěstného, pak začali policii obviňovat z únosu.

Příběh ale skončil šťastně. Po pár dnech se natočil před prezidentským palácem v Bratislavě. A zdá se, že konečně umytý. U Slováků teď je podle svých slov v „exilu“ a doufá, že mu slovenská vláda udělí politický azyl, potažmo slovenské občanství. Samozřejmě nemůže chybět číslo účtu v každém příspěvku, kdyby ho náhodou příznivci chtěli podpořit na jeho disidentské cestě.

Zatím nikomu z dezinformační scény se nepodařilo předčit rekord zmiňovaného Čermáka. Tomu Vrchní soud v Praze loni v srpnu potvrdil 5,5 roku vězení za podporu a propagaci terorismu, protože vyzýval k násilí vůči politikům či vypálení Senátu. Do vězení ale nenastoupil.

Po sobě zanechal itinerář na cestu do Ruska, jeho podporovatelé žádali o odklad nástupu do vězení. Čermák pak k jejich velké radosti zveřejnil video kdesi v lesích s ruskou vlajkou. Na jeho hlavu byl vydán nejen evropský, ale i mezinárodní zatykač.

Policie ho po třech měsících zadržela. Ovšem ne v jeho vysněném Rusku, ale v polském Lublinu. Českým policistům ho jejich polští kolegové předali začátkem prosince. A putoval rovnou do vězení.