Jerzy Stuhr (vlevo) ve snímku Sexmise

Jerzy Stuhr (vlevo) ve snímku Sexmise Zdroj: Archív

Herec a režisér Jerzy Stuhr
Herec a režisér Jerzy Stuhr
Herec a režisér Jerzy Stuhr
Herec a režisér Jerzy Stuhr
4
Fotogalerie

Zemřel polský herec Jerzy Stuhr. V Česku byl známý především z filmu Sexmise

Zemřel polský herec, režisér a scénárista Jerzy Stuhr, v Česku známý zejména díky roli ve filmu Sexmise. Bylo mu 77 let. Herec prodělal rakovinu hrtanu a před několika lety měl infarkt. O jeho úmrtí polský server Onet informoval jeho syn Maciej Stuhr.

Komedie Sexmise ze začátku 80. let byla v Polsku vyhlášena nejlepší místní komedií století, Stuhr se stal nejlepším komediálním hercem. Zahrál si také ve filmu Velké zvíře, v dramatu Andrzeje Wajdy Bez anestezie nebo ve filmu Amatér, na němž se podílel i jako scénárista. V Polsku byl známý i dabingem oslíka ve filmu Shrek.

Stuhr v Sexmisi ztvárnil jednoho z dobrovolníků, kteří se po umělém zmrazení těla probouzejí později, než jak to plánoval vědecký experiment. Ocitnou se v 21. století, kdy žijí pouze ženy. Muži totiž na Zemi vymřeli a ženy se staly soběstačnými, "silnější pohlaví" je pro ně nepřítelem.

V roce 2013 Stuhrovi pražský festival Febiofest udělil cenu Kristián za přínos světové kinematografii. V Praze se při příležitosti ocenění promítaly čtyři jeho filmy.