Video placeholder

Video: Trumpa postřelil mladý republikán. Evakuovali ho se zraněním ucha, útočník nepřežil

Na sobotním předvolebním mítinku republikánského kandidáta na amerického prezidenta Donalda Trumpa ve městě Butler ve státě Pensylvánie bylo slyšet několik výstřelů. Podle agentury Reuters video z události ukazuje, že exprezidenta hrozícího pěstí a s uchem a tváří od krve odvedla ochranka do svého vozu. Trump je po incidentu v bezpečí, řekl podle televize CNN mluvčí Tajné služby Spojených států (USSS) Anthony Guglielmi. Trumpův mluvčí Steven Cheung řekl, že bývalý prezident je v pořádku a podrobil se lékařské kontrole. Při střelbě byli zabiti dva lidé - střelec a jeden návštěvník akce, řekl agentuře AP okresní prokurátor.

Trumpa hned po výstřelech obklopili osobní strážci a odvedli ho z pódia, z něhož se chystal pronést projev. Na nedaleké střeše byli podle agentur vidět ostřelovači. Trump byl odvezen a policie začala zábavní park, v němž se akce konala, záhy vyklízet.

Exprezident Trump je po incidentu v bezpečí, uvedl šéf USSS, která má na starosti ochranu politiků. "Tajná služba zavedla ochranná opatření a bývalý prezident je v bezpečí," potvrdil Guglielmi a dodal, že incident je vyšetřován.

Trumpův mluvčí Cheung uvedl, že exprezident je v pořádku. "Prezident Trump děkuje pořádkovým složkám a prvním zasahujícím za jejich rychlé kroky během tohoto odporného činu. Je v pořádku a je na prohlídce v místním lékařském zařízení," dodal mluvčí.

Bílý dům uvedl, že první informace o incidentu už dostal i prezident Joe Biden, který je Trumpovým volebním vyzyvatelem.

Střílel mladý republikán

Střelec, který zaútočil na bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, byl identifikován jako dvacetiletý Thomas Matthew Crooks z Pensylvánie. Uvedl to Federální úřad pro vyšetřování (FBI). Útočník byl členem Republikánské strany, napsal list The Washington Post.

Video placeholder
Na předvolebním mítinku Donalda Trumpa se střílelo, exprezident byl evakuován • X @stillgray