Muž si na australském letišti nakupuje potraviny. Rozsáhlý výpadek způsobil zmatek v IT systémech po celé Austrálii (19. 7. 2024)

Muž si na australském letišti nakupuje potraviny. Rozsáhlý výpadek způsobil zmatek v IT systémech po celé Austrálii (19. 7. 2024) Zdroj: Profimedia.cz

Informace v letišti Dillí v Indii si mohou cestující přečíst napsané na tabuli.
Lidé čekají na letišti v Schönefeldu kvůli technickým problémům
Za výpadky na letištích má stát společnost Microsoft
Cestující na mezinárodním letišti v Los Angeles leží na zemi kvůli zpožděnému letu (19. 7. 2024)
4
Fotogalerie

Celosvětový výpadek IT služeb způsobila nepovedená aktualizace bezpečnostního softwaru

Globální výpadek IT služeb se systémem Windows od společnosti Microsoft, který dnes postihl letectví, banky, média i další obory v řadě zemí, způsobila nepovedená aktualizace softwaru od kyberbezpečnostní firmy CrowdStrike. Šéf společnosti George Kurtz to potvrdil na síti X. Vedoucí komunikace společnosti Microsoft pro ČR a Slovensko Karolína Kříženecká na dotaz ČTK sdělila, že "řešení se blíží." Microsoft podle ní zároveň řeší výpadek systému Azure Microsoft 365, který se stal v noci na dnešek a komplikoval situaci v USA. Na těchto opravách intenzivně pracuje. V Česku postihl výpadek odbavovací systém pražského letiště, které dopoledne evidovalo zpoždění několika odletů.

"Globální výpadek IT je způsobený nepovedenou aktualizací softwaru CrowdStrike. Jde ho nejspíše opravit spuštěním systému Windows do nouzového režimu a odstraněním souboru," uvedl na síti X Michal Bláha, zakladatel portálu Hlídač státu a poradce ministra pro digitalizaci Ivana Bartoše (Piráti). "Problému s aktualizací CrowdStrike si je Microsoft vědom a pracuje na řešení. Stejně tak tomu je u komplikací se systémem Azure," uvedla Kříženecká.

Výkonný ředitel společnosti CZ.NIC Ondřej Filip odpoledne ČTK řekl, že chybu v aktualizaci mohlo způsobit nedostatečné testování systému před jeho spuštěním. Zároveň podle něj není standardní, že se taková aktualizace spustí v celém světě. Tradičně se vždycky nejdříve provoz spustí pro menší skupinu a provádí se finální testy. "Zároveň některé firmy ovládající kritickou infrastrukturu si samy zpožďují a testují, k čemuž také zřejmě nedošlo. Antivirus je hrozně hluboko v systému, takže šance, že jakákoliv chyba v něm může způsobit pád, je veliká," uvedl. V České televizi sdělil, že věří, že odborníci Microsoftu vyřeší základní problém ještě během dneška, dozvuky kvůli například ztrátě cenných dat ale možná potrvají déle.

Podle Kurtze firma "aktivně spolupracuje se zákazníky" na řešení potíží. Kurtz potvrdil, že výpadek je důsledkem aktualizace počítačů využívajících systému Windows od Microsoftu. Sítí s operačními systémy Linux a Mac se podle něj problém netýká. "Nejedná se o bezpečnostní incident ani o kybernetický útok. Problém byl identifikován, izolován a byla nasazena oprava," dodal.

Problémy v letectví, některých médiích, bankách, maloobchodech či dalších službách využívající počítačové systémy jsou podle světových médií součástí globálního IT výpadku. Problémy mohou souviset s programy společnosti Microsoft a firmy CrowdStrike, která se specializuje na kybernetickou bezpečnost. Zatím se nezdá, že by se jednalo o úmyslný útok. Microsoft uvedl, že situaci řeší.

Od rána mimo jiné mnoho letišť čelí potížím při odbavování letů. Například na německém letišti Berlín-Braniborsko před osmou hodinou ranní nemohlo žádné letadlo startovat ani přistát, uvedla na svém webu veřejnoprávní stanice RBB. Problémy se vedle Berlína, Melbourne, Edinburghu nebo celého Španělska objevily i na pražském Letišti Václava Havla a potíže hlásí také Spojené státy, Francie či Norsko. Letecké společnosti American Airlines, United a Delta požádaly americký letecký úřad FAA o globální zastavení všech letů, neboť k problémům dochází i v letové komunikaci, informovala televizní stanice ABC.

Potíže se týkají i dalších odvětví. Například britská televize Sky News nemohla dnes ráno vysílat, mimo provoz je i systém pro objednávání lékařských prohlídek v Anglii a výpadky zaznamenávají také britští železniční dopravci.