Tereza Hlůšková byla jednou z našich nejslavnějších "světových" vězeňkyň.

Tereza Hlůšková byla jednou z našich nejslavnějších "světových" vězeňkyň. Zdroj: Profimedia.cz

Za pašování i 50 let vězení. V zahraničí za převážení drog seděli čeští důchodci i mladá společnice

Barbora Prchalová

Prezident Petr Pavel na konci července udělil první milosti, jednu z nich dostal i Vladimír Švec, který byl v Hongkongu odsouzený za pašování kokainu na 27 let vězení. Od roku 2022 si ale trest odpykával v Česku. Není samozřejmě první Čech, který byl v zahraničí zatčený za převážení drog. Nechvalně proslulá je třeba Tereza Hlůšková, kterou chytili na pákistánském letišti s devíti kily heroinu v kufru.

Hlůšková si nakonec odseděla necelé dva roky. Ještě o něco slavnější než dívka v Pákistánu jsou mezi českými pašeráky drog Emil Novotný a Radek Hanykovics, kteří si za převážení nelegálních látek v Thajsku vysloužili 50 let za mřížemi.

Švec ale není první, komu byl dlouhý trest za pašování drog v zahraničí odpuštěn. Novotného v roce 2008 omilostnil Václav Klaus. Ten ostatně osvobodil i Milana Lesniaka, který se v roce 2001 pokusil propašovat 32 kilogramů heroinu z Turecka.

Vladimír Švec

Senior ze Sušic se nechal nachytat na podvodné e-maily. Ty mu údajně zasílala žena, která mu slibovala miliony dolarů, když převezme dědictví po jejím zesnulém manželovi v africkém Togu. Pak mu koupila letenku do Brazílie, kde bez peněz deset dnů čekal v hotelu, než za něj někdo zaplatí ubytování.

Následně mu bylo přistaveno auto i s kufrem a letenkou do Hongkongu, kde měl převzít finanční odměnu. Místo toho zmatený senior na letišti upoutal pozornost policistů, kteří v kufru našli tři kilogramy kokainu.

„Já jsem nikdy žádný kokain neměl ani neviděl. To je čínská lumpárna, která se tam dělá pro celý svět,“ řekl Českému rozhlasu penzista s tím, že letěl do Brazílie na dovolenou. Za pašování si měl odsedět 27 let v hongkongské věznici.  Z Hongkongu se dostal do české věznice po šesti letech v roce 2022. Dostat se z vězení měl až v 93 letech.

Tereza Hlůšková

Hlůškovou, která se živila jako společnice, zadrželi celníci v Pákistánu v roce 2018 na mezinárodním letišti v Láhauru. U ní v kufru objevili devět kilogramů heroinu. Podle pákistánského serveru UrduPoint drogy, které převážela, by měly na černém trhu hodnotu 150 miliónů pákistánských rupií, v přepočtu kolem 20 milionů korun.

Tehdy jednadvacetiletá žena tvrdila, že do Pákistánu přijela kvůli modelingu a někdo jí heroin podstrčil. Za pašování si měla odsedět osm let a osm měsíců v pákistánském vězení. Za mřížemi strávila něco málo přes dva roky, dokud se jejího případu neujal prominentní pákistánský právník Saíf ul Malúk. Ten obhajobu při odvolacím řízení u Vrchního soudu v Láhauru vystavěl na procesních pochybeních. Soud Hlůškovou osvobodil.

Hlůšková se ale do Česka vrátila až čtyři roky po svém zadržení. Úřady jí totiž zadržovaly osobní věci a pas, které pak musel Malúk vysoudit zpět. Celní správa se navíc proti jejímu osvobození odvolala nejvyššímu soudu v Islámábádu, který ale rozsudek potvrdil.

Emil Novotný a Radek Hanykovics

Dva Češi byli v polovině devadesátých let zadrženi v Thajsku. Tehdy devatenáctiletého Novotného thajská policie zadržela v Bangkoku s 5,6 kg heroinu, který měl propašovat do sousední Kambodže. Tvrdil, že ho k tomu donutil přítel jeho kamarádky tím, že sebral peníze, pas i zpáteční letenku do Česka.

Hanykovics se pak pokoušel pašovat 2,4 kila heroinu v igelitce, kterou měl připevněnou kolem pasu. Oba dva si měli odpykat 50 let ve věznici Bangkwang, která je známá svým tvrdým režimem. Jejich tresty postupně snížily královské amnestie. V roce 2004 byli oba dva vydáni do Česka, kde si měli odsedět zbytek trestu. Novotnému zbývalo 34 let, Hanykovicsovi sedmnáct.

Kvůli podlomenému zdraví ale Hanykoviscovi po roce po návratu byl přerušen trest, v roce 2007 ale podlehl rakovině plic. Ani Novotný si neodseděl celý trest. V roce 2008 mu zbytek trestu odpustil tehdejší prezident Václav Klaus.

Milan Lesniak a Bronislava Paclová

Pár z Ústí nad Labem zastavili v roce 2001 policisté u řecké vesničky Kipi poblíž města Alexandrupolis. Dvojice byla až nápadně nervózní a na příslušníky naléhali, aby jejich mercedes odbavili co nejdříve. Proto se policisté rozhodli k důkladnější prohlídce. Nestačili se divit: v palivové nádrži auta objevili 32 kilogramů heroinu, který pár převážel z Turecka do České republiky.

Za převoz a držení drog pak dvojice dostala doživotní tresty vězení. Později soud sazby snížil, Lesniakovi uložil 20 let za mřížemi a Paclové 18 let. Lesniak nakonec požádal o převoz do českého vězení, čemuž bylo vyhověno a měl si tu odsedět zbývajících patnáct let trestu. Po třech letech mu ale udělil milost tehdejší prezident Václav Klaus. Paclová takové štěstí neměla, celý trest si odseděla v řeckém vězení.

Luděk Havránek

Penzista se pokusil v roce 2016 pašovat šest kilogramů kokainu z Jižní Ameriky do Hongkongu. Čínská policie ho ovšem zadržela v podzemní garáži na letišti. Byl odsouzený v roce na 27 let vězení. „Měl vidinu velkých peněz, slibovali mu tam nějakou práci, ale já jsem mu říkal, že je to podvod. Bylo to marné,“ řekl Českému rozhlasu jeho syn.

Za mřížemi se spřátelil s dalším českým pašerákem Vladimírem Švecem, který nyní dostal milost. Sám se ale do vlasti už nepodíval, sedmého září 2020 zemřel v hongkongském vězení na rakovinu plic. Jeho převoz do Česka bylo vyjednané v únoru toho roku, kvůli covidu ale nelétala letadla a byl zastaven převoz vězňů.

Jiří K.

Na Novém Zélandu v květnu 2016 celníci zadrželi Jiřího K. a jeho matku, kteří cestovali z thajského Bangkoku do Aucklandu. Dvojice se jim zdála podezřelá. V tajných schránkách jejich kufrů pak objevili 20 kilogramů pervitinu.

Dvaačtyřicetiletého muže nakonec soud odsoudil k sedmnácti letům vězení, i přestože trval na své nevinně. Jeho sedmdesátiletou matku nakonec úřady kvůli věku a zdravotnímu stavu propustily. Nebylo totiž možné prokázat, že o drogách v zavazadlech věděla.

Magda

Žena se nechala najmout mafií, aby z brazilského Sao Paula převezla kokain do Makedonie. Měla totiž 18 tisícový dluh a potřebovala nutně peníze. Na letišti jí ale zastavila policie. „V tu chvíli jsem měla úzkost na srdci, nevěděla jsem, co bude dál. Když viděl ty kabelky, okamžitě jednu propíchl a nožem vyndal kokain. Věděla jsem, že je hodně zle, že je konec,” popsala v roce 2017 Magda Českému rozhlasu.

Za pašování jí původně byl vyměřen osmiletý trest, který byl snížen na pět let a osm měsíců. Kvůli přeplněnosti věznic si ho odpykávala na svobodě, nemohla z Brazílie odcestovat, musela se pravidelně hlásit policii a sama si zajistit stravu i ubytování.

Josef V.

Rodák z Jičína byl policií na Bermudách zadržený v roce 2017 se dvěma kufry, v nichž převážel tři kila heroinu z Británie. Let i ubytování si zabookoval pouhý den předem. Josef V. ale tvrdil, že drogy nejsou jeho a na ostrov chtěl převézt pouze zlato a diamanty.

Ty měl získat od dvou mužů, se kterými se seznámil v Londýně. Na oplátku mu měli pomoci s jeho uměleckou kariérou. Balíček nezkontroloval a vydal se na cestu. Za pašování mu bermudský soud uložil 30 let vězení.