Mont Blanc, Francie

Mont Blanc, Francie Zdroj: Profimedia.cz

Nejvyšší hora Evropy Mont Blanc
Mont Blanc.
Na Mont Blanku našli tři těla
Mont Blanc
4
Fotogalerie

Vlna veder zasáhla i Mont Blanc. Na nejvyšším vrcholu Evropy nemrzlo 33 hodin v řadě

ČTK , red

 Vlna veder, která v posledních dnech zasáhla Itálii, se projevila i v Alpách. Na vrcholu hory Mont Blanc totiž o víkendu nemrzlo 33 hodin v řadě. Oznámila to agentura pro životní prostředí regionu Valle d'Aosta, uvedla dnes agentura ANSA. Vysoké teploty pociťují i další evropské země včetně Německa či Rakouska.

Údaje z nejvyšší evropské hory pocházejí z meteorologické stanice umístěné ve výšce 4750 metrů nad mořem, což je téměř vrchol Mont Blanku. Teplota vzduchu měřená touto stanicí "zůstala nad nulou 33 hodin za sebou, od půlnoci 10. srpna do devíti hodin 11. srpna", uvedl úřad. Podle něj stanice zaznamenala teploty nad nulou i 5. srpna či 18. a 30. července, pokaždé ale jen na několik málo hodin.

Podle úřadu vysoké teploty, které nyní panují v Alpách, způsobují "intenzivní tání ledovců a rychlé snížení sněhové pokrývky".

Itálii v uplynulých dnech zasáhla vlna veder, která by měla trvat i tento týden a její intenzita by měla stoupat. Nejvyšší varování před vysokými teplotami dnes platí v 17 z 27 větších měst, včetně Říma a Florencie, v nichž by se teploty mohly vyšplhat až k 38 stupňům.

Ve středu bude nejvyšší výstraha ve 22 městech. Nejvyšší stupeň znamená, že intenzita vedra již ohrožuje i zdravé lidi, a nejen zranitelné skupiny, píše ANSA.

Také v Německu očekávají meteorologové teploty až okolo 37 stupňů, a mohl by tak padnout letošní rekord z 30. července na úrovni 35,4 stupně. Pocitová teplota má být kvůli vysoké vlhkosti vzduchu ještě vyšší, a to až 40 stupňů. "V noci se bude ochlazovat jen omezeně, počítáme s tropickými nocemi," uvedli také meteorologové, podle nichž se noční teploty v některých případech budou pohybovat i kolem 24 stupňů.

V Rakousku platí ode dneška do středy varování před vedrem pro město Innsbruck, kde se počítá s teplotami až 36 stupňů, v noci pak i přes 20 stupňů.