Na 50. ročník Země živitelky se sjeli politici, nechyběl ale ani Blesk.

Na 50. ročník Země živitelky se sjeli politici, nechyběl ale ani Blesk. Zdroj: Blesk:FOTO:CNC/ KAREL KOPAC

Na 50. ročník Země živitelky se sjeli politici, nechyběl ale ani Blesk.
Na 50. ročník Země živitelky se sjeli politici, nechyběl ale ani Blesk.
Na 50. ročník Země živitelky se sjeli politici, nechyběl ale ani Blesk.
Promítání filmu režiséra Jiřího Mádla ve Strakově akademii se zúčastnily stovky hostů z řad politiků a veřejného života.
Pieta k 56. výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy u budovy Českého rozhlasu: Premiér Petr Fiala. (21.8.2024)
7
Fotogalerie

Petr Fiala: Potraviny v Česku zlevnily nejvíc ze zemí OECD. Dál zlevňovat nelze, míní Výborný

ČTK

Ceny potravin v Česku nyní meziročně klesly zhruba o 3,8 procenta, snížily se nejvíc ze všech zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Na mezinárodním agrosalonu Země živitelka to dnes řekl premiér Petr Fiala (ODS). Pokles cen připsal tlaku vlády a zavedeným opatřením, jako je například snížená sazba DPH na potraviny. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) upozornil, že ceny jsou nyní "v zásadě přiměřené" a další snižování už není možné. Poškodilo by to podle něj zemědělce.

"Ceny potravin se snížily, a to výrazně. A snížily se nejvíc ze všech zemí OECD. Meziroční pokles je teď kolem 3,8 procenta a takovým poklesem cen potravin se teď nemůže pochlubit žádná jiná členská země OECD," řekl Fiala. Pokles cen se podle něj povedl především díky vytrvalému tlaku vlády a snížením sazby daně z přidané hodnoty na potraviny z 15 na 12 procent.

S tím souhlasil i Výborný, zároveň ale upozornil, že ceny potravin jsou aktuálně přiměřené a prostor pro další razantní snižování cen potravin není. "Protože ten negativní dopad by potom směřoval primárně k prvovýrobě, farmářům, zemědělcům a ovocnářům," dodal ministr.

Ministr Výborný také poukázal na to, že právě ceny potravin táhly inflaci dolů až k dnešním 2,5 procenta. "V současnosti jsou ceny potravin přiměřené. Ale v souvislostmi s neočekávanými vlivy, jako byly jarní mrazy, které měly dopad hlavně na ovocnáře, může dojít ke zvýšení cen jablek, nejsme schopni vše vyřešit dovozem," řekl Výborný.

Český statistický úřad minulý týden v informaci o srpnové inflaci uvedl, že potraviny zpomalily svůj meziroční pokles a byly proti loňskému červenci levnější zhruba o tři procenta. Podle statistického šetření cen potravin ale za poslední tři roky vzrostly ceny u všech 13 sledovaných položek, často i o desítky procent.