Ruský prezident Vladimir Putin po 13 letech navštívil Čečensko (20.8.2024)

Ruský prezident Vladimir Putin po 13 letech navštívil Čečensko (20.8.2024) Zdroj: ČTK / AP / Vyacheslav Prokofyev

Ruský prezident Vladimir Putin po 13 letech navštívil Čečensko (20.8.2024)
Ruský prezident Vladimir Putin po 13 letech navštívil Čečensko (20.8.2024)
Vladimir Putin na návštěvě Ázerbájdžánu
Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimír Putin na jednání bezpečnostních složek (16.8.2024)
5
Fotogalerie

Ukrajina se pokusila zaútočit na Kurskou jadernou elektrárnu, obvinil bez důkazů Putin

ČTK

Ruský prezident Vladimir Putin dnes obvinil Ukrajinu, že se pokusila zaútočit na Kurskou jadernou elektrárnu. Informuje o tom agentura RIA Novosti. Ukrajina se zatím k Putinovu obvinění nevyjádřila. Obavy ohledně bezpečnosti elektrárny vzrostly poté, co ukrajinská armáda před dvěma týdny pronikla do Kurské oblasti. Příští týden Kurskou jadernou elektrárnu navštíví šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi.

"Tuto návštěvu můžeme potvrdit," řekl agentuře AFP mluvčí MAAE. Bez dalších podrobností uvedl, že se uskuteční příští týden. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová ve středu řekla, že Grossi potvrdil, že je připravený koncem srpna navštívit Kurskou jadernou elektrárnu.

"Nepřítel se dnes v noci pokoušel na jadernou elektrárnu zaútočit," řekl Putin, aniž by o tom předložil důkazy. Dodal, že Rusko o věci informovalo MAAE a že ta slíbila na místo poslat své zástupce, aby situaci vyhodnotili. Gubernátor Kurské oblasti Alexej Smirnov dnes Putinovi řekl, že situace v elektrárně je stabilní.

Ruské ministerstvo obrany už minulý týden obvinilo Ukrajinu, že plánuje útok na tuto elektrárnu. Kyjev toto tvrzení popřel.

Kurská jaderná elektrárna leží v Kurčatovu několik desítek kilometrů od rusko-ukrajinských hranic. V provozu jsou v ní dva bloky, dva jsou ve výstavbě, aby nahradily ty nejstarší, už dříve odstavené.

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022 MAAE varuje před hrozbou jaderné havárie, a to zejména v Záporožské jaderné elektrárně. Tu krátce po začátku války obsadily ruské jednotky a od té doby ji Rusko kontroluje. Odstavená elektrárna je terčem opakovaných útoků, z nichž se bojující strany vzájemně obviňují.