Airbus A220-300 společnosti AirBaltic

Airbus A220-300 společnosti AirBaltic Zdroj: Jiří Marek

Kunda míří do oblak. Hlasování o nových názvech letadel AirBaltic je uzavřeno

ČTK

Aerolinky airBaltic zveřejnily výsledky hlasování, ve kterém mohli lidé na internetu rozhodovat o pojmenování 48 letadel společnosti. Vybírali z měst Lotyšska, Litvy a Estonska. Hlasování získalo nečekanou popularitu v České republice. Češi jej totiž, alespoň podle příspěvků na sociálních sítích, výrazně ovlivnili a zařídili, že se mezi vybraná města dostala malá estonská obec Kunda.

Obec Kunda měla podle průběžných výsledků zdaleka nejvíce hlasů. Do čela sekce estonských měst se dostala poté, co si možnosti hlasování všimli čeští uživatelé internetu a na sociálních sítích se zmobilizovali se záměrem hlasovat pro obec na severu Estonska s přibližně třemi tisíci obyvateli a cementárnou. Do povědomí řady Čechů se ovšem dostala hlavně díky svému jménu.

Společnost nyní zveřejnila seznam 48 měst - po 16 z každé pobaltské země - která uspěla. Počet hlasů, který jednotlivá místa získala, už na webu dostupný není. Poslední den před uzávěrkou hlasování za Estonsko suverénně vedlo malé přístavní město Kunda s 265.716 hlasy, druhé místo drželo město Püssi s 17.788 hlasy a na třetím místě bylo hlavní město Tallinn s 9121 hlasy, všiml si server iDnes.cz.

"Lotyšská národní letecká společnost airBaltic s hrdostí oznamuje úspěšné ukončení speciální hlasovací soutěže, která vyzvala účastníky, aby pojmenovali 48 letadel její flotily strojů Airbus A220-300 po oblíbených městech z Lotyšska, Estonska a Litvy," uvedla společnost v prohlášení. České hlasující nezmiňuje, ale píše, že soutěž přilákala značný zájem a účast nejen v pobaltských státech, ale i mimo ně.

"Jsme potěšeni ohromným nadšením a zapojením, které tato soutěž vyvolala," uvedl generální ředitel airBaltic Martin Gauss. Hlasování se konalo od 5. do 22. srpna a airBaltic eviduje více než milion hlasů. Zúčastnit se mohli lidé z celého světa bez ohledu na národnost nebo občanství, přičemž hlasovat mohli jednou denně, tedy i opakovaně. Jména vybraných měst se na letounech začnou objevovat od příštího roku. Českého zájmu o estonské městečko si všimli i někteří místní uživatelé sociálních sítí, kteří navrhovali začít využívat letadlo Kunda na lince do Prahy.

Společnost soutěž vyhlásila u příležitosti 35. výročí od takzvané Baltské cesty, někdy zvané Baltský řetěz, kdy 23. srpna 1989 asi jeden a půl milionu až dva miliony lidí vytvořily 600 kilometrů dlouhý lidský řetěz mezi estonským Tallinnem přes lotyšskou Rigu až k litevskému Vilniusu. Poklidnou akcí chtěli demonstrovat vůli po nezávislosti na Sovětském svazu. "Pojmenováním našich letadel po městech v Lotyšsku, Estonsku a Litvě vzdáváme hold této události a posilujeme spojení mezi národy," uvedl Gauss.