Video placeholder

První školní den? Hodně emocí a stresu. Bezpečnost na silnicích je více než na místě

red

S čím si spojujeme první den školy? Děti většinou s nadšeným očekáváním, s těšením se na spolužáky a novou třídu. Pro rodiče pak bývá první školní den tak trochu symbolem stresu: Budeme tam včas? Najde náš prvňák svou třídu? A kam s ním po deváté hodině? S neobvyklou ideou přišla automobilka Volvo. Letošní 2. září, kdy škola začíná, chce alespoň trochu ulevit od emocí a stresu, a hlavně snížit obvyklá související rizika.

Září se dlouhodobě vyznačuje zvýšeným počtem nehod s účastí dětí v době ranní špičky. Podle dat Centra dopravního výzkumu došlo v září 2023 celkem k 8 172 nehodám, přičemž celoroční měsíční průměr je 7 900. Zároveň v tomto měsíci vždy výrazně přibude nehod, v nichž figurují děti do 14 let, a to buď na přechodech, nebo jako spolujezdci.

A právě ranní, zejména pondělní dopravní špička mezi sedmou a osmou hodinou, kdy rodiče rozvážejí děti do škol a zároveň pospíchají do práce, je podle Centra dopravního výzkumu kritickým časem. Samy děti bývají po prázdninách trochu roztěkané a to poslední, na co se soustředí, je doprava v okolí školy… Rodiče by proto měli před začátkem školního roku mimo jiné naučit své děti pravidla bezpečného pohybu a zejména prvňáčky připravit na samostatnou cestu do školy.

„Cestu do školy je důležité s dětmi naplánovat, projít, natrénovat. Nemít pouze jednu variantu, ale variant několik. A to i pro případy, že by se v okolí trasy neplánovaně něco stalo (nehoda, oprava, havárie) nebo se děti doprovázely navzájem část cesty. Co kdyby se zasnily natolik, že zapomenou odbočit na tu jedinou naučenou trasu?,“ říká Markéta Novotná, metodik dopravní výchovy Týmu silniční bezpečnosti.

Volvo Car Czech Republic (VCCR) přichází s projektem Pocit bezpečí v den nejistoty, který by měl pomoci uvedená alarmující čísla nehodovosti zmírnit a rodičům umožnit, aby v tento den získali pocit, že jsou jejich děti ve větším bezpečí. Jedním z cílů kampaně je výzva zaměstnavatelům, aby dovolili svým pracovníkům přijít 2. září do práce o něco později. Firmy, které se do projektu „VOLVOmluvenek“ zapojí, tím pomůžou udělat první školní den zase o něco bezpečnější. „Ve Volvu jsou pro nás lidé na prvním místě, a proto chceme rodičům i dětem dopřát dostatek času pro klidný první školní den. Cílem je inspirovat i další zaměstnavatele, aby dovolili svým zaměstnancům přijít 2. září do práce o trochu později, ale v klidu a bezpečně,“ říká PR manažerka Volvo Car Czech Republic.

Švédská automobilka je známá svým důrazem na bezpečnost. K jejím nejvýznamnějším počinům v této oblasti patří bezesporu tříbodový bezpečnostní pás s konstrukcí do „V“. Tento patent inženýra Nilse Bohlina z roku 1959, tak jak jej dnes známe z aut snad všech značek, zachránil přes milion lidských životů.