České korunovační klenoty

České korunovační klenoty Zdroj: Zbyněk Pecák

Jak, kdy a kde se dostanete na letošní podzimní hit, výstavu korunovačních klenotů na Pražském hradě

-vib-

Výstava českých korunovační klenotů bývá vždy jednou z nejžádanějších a nejnavštěvovanějších akcí roku. Letos budou královská koruna, jablko a žezlo vystaveny v rámci oslav Svatováclavského výročí od úterý 17. až do pondělí 30. září ve Vladislavském sále Pražského hradu. Výstava s podtitulem „Tajemná síla kamenů“ se letos speciálně zaměří na drahokamy, kterými jsou klenoty ozdobeny. Podrobnosti zveřejnila Kancelář prezidenta republiky.

Korunovační klenoty budou, spolu se speciální vitrínou s drahokamy, vystaveny ve Vladislavském sále Starého královského paláce. První návštěvníci se na ně podívají v úterý 17. září. O den dříve budou za přítomnosti sedmi klíčníků slavnostně vyzvednuty z Korunní komory v katedrále svatého Víta, Václava a Vojtěcha, přeneseny do Vladislavského sálu a zkontrolovány restaurátory.

Výstava korunovačních klenotů potrvá od 17. do 30. září, návštěvníci se na ni dostanou denně vždy od 9 do 17 hodin. Výjimku ale tvoří oba čtvrtky, které jsou vyhrazeny pro školy. Ve čtvrtek 19. září se proto ostatní návštěvníci na klenoty nedostanou vůbec, ve čtvrtek 26. září pro ně bude výstava otevřena od 13 hodin odpoledne.

Pro návštěvníky je důležitá informace, že vstup bude letos nově z Hradčanského náměstí brankou do Jižních zahrad a přes Býčí schodiště na III. nádvoří a do Starého královského paláce. Po cestě budou k dispozici toalety i možnost nákupu drobného občerstvení, protože v některé dny ještě může být teplé počasí. Před vstupem do sálu je připravena šatna.

Výstava je pro všechny návštěvníky zdarma. Vstup na výstavu bohužel nelze z provozních důvodů povolit pro kočárky, protože není možné je vpustit do Vladislavského sálu a ani čekací zóna není bezbariérová. Po naplnění denní kapacity výstavy uzavřou pořadatelé bránu do Jižních zahrad i samotnou frontu, aby lidé nečekali v daný den zbytečně.

Návštěvníci na invalidním vozíku (při prokázání se platným průkazem ZTP či ZTP/P, s jednou osobou doprovodu) se na výstavu dostanou přímo ze III. nádvoří. Stejně tak školní skupiny, jejichž návštěva je ale podmíněna předchozí rezervací přes web Hradu. Pořadatelé na to upozorňují, aby školy nezapomněly na rezervaci.

Z důvodu příprav výstavy bude Starý královský palác od úterý 10. do pondělí 16. září uzavřen. Druhá uzavírka je naplánovaná po skončení výstavy, na úterý 1. října. Katedrála bude pro turisty uzavřena v den vyjmutí klenotů, tedy v pondělí 16. září.

Novinkou letošní výstavy bude holografická animace. Třináct zelených smaragdů a šedesát perel, které v roce 1347 při korunovaci Svatováclavské koruně dominovaly, dal na konci svého života Karel IV. vyjmout a korunu nechal osadit modrými safíry. Díky novince letošní výstavy, holografické animaci, návštěvníci poprvé uvidí korunu tak, jak vypadala původně, při korunovaci. Nadto budou mít cestou k vitríně s korunovačními klenoty možnost seznámit se podrobně s jednotlivými drahokamy, a to i v podobě, v jaké se vyskytují v přírodě.