Kapela Oasis

Kapela Oasis Zdroj: profimedia.cz

Kapela Oasis
Kapela Oasis
Kapela Oasis
Slavný tatínek Noel v akci. Proslavil se především coby kytarista a zpěvák Oasis
Oasis, tady ještě bez monoklů
5
Fotogalerie

Britská vláda prověří podmínky, za jakých se prodávaly lístky na turné Oasis

Britská vláda prozkoumá podmínky, za jakých se v sobotu prodávaly lístky na turné kapely Oasis v příštím roce. Prodejci použili takzvané dynamické ceny a s rostoucím zájmem lístky zdražovaly, mnohdy až na dvojnásobek původně uváděné ceny. Prověřování bude zahrnovat i servery, které lístky přeprodávají, napsal dnes zpravodajský server BBC.

Ministryně kultury Lisa Nandyová uvedla, že hodlá skoncovat se "zlodějským přeprodejem" a zajistit, aby se vstupenky prodávaly "za spravedlivé ceny". Férovější systém chce vytvořit ve spolupráci s umělci, představiteli hudebního průmyslu i fanoušky. "Velmi nafouknuté ceny jsou deprimující a vylučují obyčejné fanoušky," uvedla Nandyová.

Praktika použitá při prodeji vstupenek na koncerty Oasis není nová a není ani nelegální, připomíná BBC News. Rapidní růst cen doslova před očima fanoušků čekajících hodiny ve virtuálních frontách ale sklidil velkou kritiku.

Společnost Ticketmaster po četných stížnostech uvedla, že o ceně vstupenek nerozhoduje ona, ale pořadatelé akce, kteří cenu stanovili podle tržní hodnoty. Výkonný ředitel Společnosti prodejců vstupenek Jonathan Brown pochválil internetové stránky, které se zabývají prodejem vstupenek, za to, že se vyrovnaly s obrovskou poptávkou po vstupenkách na koncerty Oasis, a zdůraznil, že ceny stanovila kapela. Skupina Oasis ani její promotér na tato tvrzení nereagovali.

Kapela Oasis v úterý oznámila, že podnikne první společné turné po 15 letech. Později uvedla, že kvůli "nevídané poptávce" přidala ke svým původně plánovaným 14 koncertům v Británii a Irsku další tři vystoupení. V prodeji bylo více než milion lístků, jejichž ceny začínaly na zhruba 74 librách (asi 2200 Kč). První koncert by se měl konat 4. července 2025 ve velšském Cardiffu.

Britská kapela Oasis vznikla v roce 1991, před 30 lety vydala své první album Definitely Maybe a v polovině 90. let patřila mezi nejpopulárnější hudební uskupení na světě. V jejím čele stáli bratři Noel a Liam Gallagherové. Kvůli roztržce mezi bratry se však skupina v roce 2009 rozpadla.