Hvaldimir: Běluha se špionážním postrojem

Hvaldimir: Běluha se špionážním postrojem Zdroj: Facebook

Ruská „špionážní běluha" byla nalezena mrtvá poblíž Norska, nejspíš byla zastřelena

ČTK

Běluha Hvaldimir, o které se spekulovalo, že jde o špiona ruského námořnictva, byla zastřelena. Po nálezu stop po kulkách o tom dnes podle agentury AFP informovaly dvě norské nevládní organizace. Podaly také trestní oznámení a žádají prošetření smrti velryby, která byla u norských břehů nalezena mrtvá o víkendu.

Ozubeného kytovce našli v sobotu u jihozápadního pobřeží Norska poblíž obce Risavika. Podle prvních zpráv nebyla vidět žádná vážná vnější zranění, tvor byl mladý a zdravý. V pondělí byl převezen na pitvu do Norského veterinárního institutu. Jeho mluvčí slíbil vydat zprávu o závěrech pitvy do tří týdnů.

"Na těle měl několik zranění od kulek," sdělila AFP Regina Crosbyová Haugová s tím, že běluhu v pondělí viděla. Crosbyová Haugová vede organizaci One Whale, která byla založena výhradně pro sledování této konkrétní běluhy, která se v Norsku stala celebritou.

"Zranění velryby jsou znepokojivá a jsou takového charakteru, že nelze vyloučit cizí zavinění. Jsou šokující. Pokud existuje podezření na nečistou hru, je nezbytné, aby policie rychle zasáhla," uvedla v prohlášení vedoucí nevládní organizace NOAH Siri Martinsenová.

Jméno Hvaldimir je slovní hříčkou spojující norské slovo pro velrybu (hval) a křestní jméno ruského prezidenta Vladimira Putina. Zjevně ochočeného kytovce s postrojem označeným nápisem "majetek Petrohradu" poprvé biologové zaznamenali v roce 2019 v norských vodách, asi 300 km od ruské námořní hranice. Hvaldimir na sobě měl postroj s něčím, co vypadalo jako držák pro malou kameru. Běluha poté strávila tři roky pomalou plavbou na jih ze severního Norska. V posledních měsících ale zrychlila a zamířila z neznámého důvodu dál na jih.

Kytovec se velmi zajímal o lidi a reagoval na signály rukou. To vedlo norskou zpravodajskou službu k domněnce, že před tím, než se dostal do norských vod, byl držen v zajetí v Rusku v rámci výzkumného programu. Moskva na obvinění týkající se Hvaldimira nikdy nereagovala.