Brexitový vyjednavač Michel Barnier.

Brexitový vyjednavač Michel Barnier. Zdroj: Reuters

Macron jmenoval premiérem bývalého ministra zahraničí a brexitového vyjednavače Michela Barniera

ČTK

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes jmenoval premiérem bývalého ministra zahraničí a někdejšího brexitového vyjednavače Evropské unie Michela Barniera, uvedla stanice BFM TV. Francie čekala na novou vládu dva měsíce od předčasných parlamentních voleb. O třiasedmdesátiletém Barnierovi z pravicové strany Republikáni jako možném kandidátovi se začalo spekulovat až tento týden. Projev Macrona ani Barniera se podle médií zatím neočekává.

Parlamentní volby na přelomu června a července ve Francii vyhrála levicová koalice Nová lidová fronta (NFP), ale nezískala většinu v Národním shromáždění. Druzí skončili Macronovi centristé a třetí krajně pravicové Národní sdružení (RN) Marine Le Penové a Jordana Bardelly.

Hledání premiéra bylo hledáním osobnosti, která by proti sobě neměla většinu v parlamentu. Ve francouzském systému nežádají vlády parlament o důvěru, většina poslanců může však kabinet odvolat.

Prezident Barniera "pověřil sestavením vlády (národní) jednoty, která bude sloužit zemi a francouzskému lidu", uvedl Elysejský palác v prohlášení. Macron se během konzultací předem "ujistil, že premiér a budoucí vláda budou splňovat podmínky, aby byli co nejstabilnější a měli šanci spojit co nejvíce lidí," uvedl podle AFP prezidentský úřad.

Bardella po jmenování Barniera uvedl, že ho jeho strana bude soudit až podle zahajovacího projevu. Představitel krajní levice Jean-Luc Mélenchon hovořil o "ukradených volbách", kdy byl premiérem jmenován řadový člen strany, která skončila v hlasování poslední. Představitelé Macronovy strany Obnova (Renaissance) uvedli, že nebudou automaticky proti, ale jejich souhlas také není předem daný, píše server listu Le Monde. "Popření demokracie dosáhlo svého vrcholu," napsal zase šéf socialistů Olivier Faure.

Barnier má ekonomické vzdělání a vedle mnoha ministerských postů byl v letech 2010 až 2014 evropským komisařem pro vnitřní trh. Tyto zkušenosti se mu teď podle komentátorů budou hodit při prvním velkém úkolu, který ho čeká na domácí půdě. Nová francouzská vláda totiž musí do 1. října poslancům předložit návrh rozpočtu na příští rok.

Barnier, který se stal nejstarším premiérem Francie, v čele vlády vystřídal pětatřicetiletého Gabriela Attala, který byl naopak nejmladším šéfem vlády. Vedl ji osm měsíců, z toho 51 dní v demisi.