Královna Alžběta II.

Královna Alžběta II. Zdroj: Foto Profimedia.cz, Reuters, Piers Morgan, East India Company

Královna Alžběta II.
Královská rodina si připomíná skon královny Alžběty II.
3
Fotogalerie

Dva roky bez královny: Alžběta II. vládla 70 let, byla symbolem stability země

ČTK

Britská královna Alžběta II. panovala ve své zemi dlouhých sedm desítek let, většina Britů nikoho jiného na trůnu ani nezažila. Když před dvěma lety, 8. září 2022, tato panovnice zemřela, bylo jí 96 let. S jejím odchodem Británie uzavřela celou jednu éru svých dějin. Na trůn nastoupil její nejstarší syn Charles, který vládne jako Karel III. Byť jeho role není jednoduchá, podle britského tisku se zatím předvedl jako schopný panovník a kráčí ve šlépějích své matky.

Britové ctili svoji královnu jako symbol monarchie a popisovali ji jako ženu oddanou svému poslání, panovnici obrovských zkušeností, se smyslem pro humor. Ale i jako ženu osamocenou uprostřed mašinérie dvora a matku, která si vyčítala, že kvůli státnickým povinnostem neměla dost času na výchovu svých dětí.

Celý svůj život zasvětila Alžběta II. službě monarchii. Byla nejdéle žijícím a nejdéle vládnoucím panovníkem v britských dějinách, zažila 15 premiérů. Přihlížela rozpadu britské koloniální říše, vstupu své země do Evropských společenství i jejímu vystoupení z Evropské unie v lednu 2020. Sledovala první rakety ve vesmíru i příchod internetu. A po celou tu dobu stála v čele své země jako symbol její stability, jako pevná a bezúhonná panovnice.

A přitom původně vůbec vládnout neměla. Narodila se 21. dubna 1926 jako nejstarší dcera Alberta, vévody z Yorku, a její otec byl tehdy až druhým v následnické linii. V prosinci 1936 však abdikoval jeho bratr Edward VIII., aby se mohl oženit s rozvedenou Američankou Wallis Simpsonovou. A z Alžběty byla rázem následnice trůnu. Zpráva o náhlé smrti jejího milovaného otce, krále Jiřího VI., Alžbětu zastihla v únoru 1952 v Keni, na cestě po Asii a Africe, kterou podnikla spolu se svým manželem Philipem namísto churavějícího krále. Ihned se vrátila domů.

"Vypadá jako holčička a stala se královnou," psal tehdy britský tisk o té osudové chvíli. Korunovace Alžběty ve Westminsterském opatství 2. června 1953 se stala první korunovací, přenášenou v přímém televizním přenosu. Princ Philip musel odejít od námořnictva, aby ji mohl doprovázet při reprezentačních povinnostech. Stál jí po boku od roku 1947, kdy se vzali, až do své smrti v dubnu 2021. Měli spolu čtyři děti, Charlese, Annu, Andrewa a Edwarda. V roce 1996 se Philip s Alžbětou podívali i do Čech, princ si mimo jiné se zájmem prohlédl hřebčín v Kladrubech.

V politice si tato panovnice zachovávala striktní neutralitu, přesto byla považována za důležitý svorník jednoty země. "Vděčnost, úcta a hrdost. Tato slova shrnují můj vztah k lidem této země a celého Společenství," prohlásila například v projevu u příležitosti zlatého jubilea v roce 2002. V tom roce také zemřela její sestra, princezna Margaret. Dosavadní rekord v délce vládnutí, který stanovila její praprababička královna Viktorie, překonala Alžběta II. v září 2015.

Nejednu těžkou chvíli připravila královně její rodina, a to i v posledním období jejího života. V polovině ledna 2022 musela odebrat svému synovi Andrewovi, který býval označován za její nejoblíbenější dítě, vojenské tituly a královské záštity kvůli skandálu kolem údajného sexuálního zneužití. Vojenské hodnosti a další patronáty vrátil v únoru 2021 Alžbětě II. i její milovaný vnuk, princ Harry, po svém rozhodnutí zřeknout se společně se svou manželkou Meghan královských povinností.

Vůbec nejtěžší byl pro královnu patrně rok 1992, čtyřicátý rok na trůně, který sama označila za "annus horribilis." Po sérii skandálů a rozpadu manželství jejích tří dětí následoval v listopadu toho roku ještě požár královského hradu Windsor. A v prosinci oznámil princ Charles a jeho manželka Diana odloučení. Dopis, kterým Alžběta II. v prosinci 1995 vyzvala Charlese k rozvodu s Dianou, patřil údajně k jejím nejtěžším státnickým krokům. Pár se rozvedl půl roku nato. "Horké chvilky" jí připravili i další členové královské rodiny, třeba její "bohémská" sestra Margaret.

Královna Alžběta byla pověstná svým smyslem pro humor, kterým překvapovala mnohé. Stisk její ruky byl prý překvapivě pevný. Milovala psy a koně, ráda jezdila na vyjížďky krajinou. Za svůj život odchovala víc než 30 psů svého nejoblíbenějšího plemene corgi.

Poslední dny svého života strávila na svém sídle ve skotském Balmoralu, kde ještě 6. září 2022 jmenovala i novou premiérku Liz Trussovou. Další den odložila schůzku se svými poradci z takzvané královské rady, protože lékaři jí doporučili odpočinek, a 8. září zemřela.

Rakev s jejími ostatky byla převezena do Edinburghu, kde se s ní mohli lidé rozloučit, a poté letecky přepravena do Londýna, kde byla vystavena ve Westminsterském paláci až do státního pohřbu. Ten se odehrál 19. září 2022 v londýnském Westminsterském opatství za účasti dvou tisíc státníků, monarchů a dalších osobností. Poté byla rakev s ostatky Alžběty II. uložena do krypty v kapli svatého Jiří na královském hradě Windsoru.

V Evropě překonal délku vlády královny Alžběty II. v historii pouze francouzský král Ludvík XIV., přezdívaný "král Slunce," který vládl od svých čtyř let až do své smrti, tedy víc jak 72 let (1643 až 1715).