Video placeholder
Apple iPhone 16
iPhone 16.
iPhone 16.
iPhone 16.
Apple iPhone 16 Pro
8
Fotogalerie

Umělá inteligence, větší foťák a stejná cena. Apple představil nový iPhone. Podívejte se

ČTK

Americká technologická společnost Apple dnes podle očekávání představila novou řadu chytrých telefonů iPhone. Nové telefony iPhone 16 jsou podle ní uzpůsobené k využívání jejího systému umělé inteligence (AI). Firma rovněž ukázala novou generaci chytrých hodinek Apple Watch a sluchátek AirPods.

"Jsme nadšeni, že můžeme představit první iPhony uzpůsobené od základu pro Apple Intelligence a její přelomové schopnosti," uvedl šéf Applu Tim Cook. "Je to začátek vzrušující nové éry," dodal.

Cena základního modelu iPhone 16 s úhlopříčkou 6,1 palce (15,5 centimetru) bude v České republice začínat na 23.990 Kč. Firma nabídne rovněž modely iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max.

Společnost Apple začne přijímat předobjednávky na nové telefony iPhone v pátek, prodej pak zahájí 20. září. Telefony budou vybaveny novými čipy A18. Jednou z novinek bude rovněž tlačítko sloužící jako spoušť fotoaparátu.

Společnost Google, která se snaží Applu konkurovat na trhu prémiových mobilních zařízení, představila již v srpnu novou řadu telefonů Pixel 9 ve třech různých velikostech, hodinky Pixel Watch 3 a sluchátka Pixel Buds Pro 2. V Česku se již prodávají v sítích O2, Alza.cz a Datart. Pixel, který pochází přímo z inženýrské dílny Googlu, je postavený na operačním systému Android a platformě umělé inteligence Gemini. Telefony Pixel 9 začínají na českém trhu na necelých 23.000 Kč.

Telefony Apple jsou klíčovým zdrojem tržeb společnosti Apple. Ve třetím finančním čtvrtletí, které skončilo 1. července, se na celkových tržbách podniku podílely zhruba 46 procenty.

Tržby z prodeje telefonů iPhone se však ve čtvrtletí meziročně snížily o zhruba procento na 39,3 miliardy dolarů (asi 890 miliard Kč), zatímco celkové tržby Applu vzrostly o pět procent na 85,8 miliardy dolarů.

"Nadcházející měsíce a roky budou pro Apple klíčové," uvedl analytik XTB Tomáš Vranka. Apple se podle něj sice snaží rozšiřovat svou produktovou řadu, ale "celý úspěch společnosti stále stojí a padá s iPhonem".