James Earl Jones

James Earl Jones Zdroj: Profimedia

James Earl Jones
James Earl Jones a Darth Vader
James Earl Jones ve filmu Velká naděje bílých
James Earl Jones
James Earl Jones
8
Fotogalerie

Zemřel herec James Earl Jones, seriálový detektiv Bird či hlas Dartha Vadera z Hvězdných válek

ČTK

Ve věku 93 let v pondělí zemřel americký herec James Earl Jones, který mimo jiné ztvárnil detektiva Gabriela Birda v televizním seriálu Gabrielův oheň a propůjčil hlas Darthu Vaderovi ve filmové sérii Hvězdné války. Černošský herec, který v kariéře musel bojovat s rasovými předsudky, získal dvě ceny Emmy, Zlatý glóbus a čestného Oscara. Podle svého agenta zemřel ve svém domě nedaleko New Yorku, uvedla agentura AP.

V Česku se Jones proslavil zejména zmíněnou seriálovou rolí soukromého detektiva, za niž získal v roce 1991 cenu Emmy. Objevoval se také ve výpravné sáze Kořeny popisující osudy několika generací africké rodiny či v seriálu U nás ve Sprigfieldu, první "mýdlové opeře", v níž se pravidelně začaly objevovat černošské postavy.

Řada diváků zná i jeho charakteristický hluboký hlas, vedle Hvězdných válek zazněl také například v pohádce Lví král v roli krále Mufasy.

"Potřeba vyprávět příběhy je s námi odnepaměti. Myslím, že to začalo u ohňů, když muž přišel domů a vyprávěl rodině, že dostal medvěda a ne medvěd jeho," popsal Jones AP v roce 2015 svou vášeň pro příběhy. Ještě v té době, kdy mu bylo 84 let, zkoušel divadelní hru na Broadwayi.

Na divadelní scéně sklízel velké úspěchy zejména za ztvárnění boxera těžké váhy Jacka Jeffersona v dramatu Velká naděje bílých. Za tento výkon dostal cenu Tony a filmová adaptace mu v roce 1971 vynesla nominaci na Oscara. Prestižní zlaté sošky se dočkal v roce 2012, kdy obdržel čestného Oscara.

Za svůj život účinkoval v pěti desítkách filmů. K těm divácky nejznámějším patří Hon na ponorku, Doktor Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu, Conan Barbar nebo The Greatest o boxeru Muhammadu Alim. Jeho hlas znají i diváci americké televize CNN, kde se řadu let ozývala Jonesem namluvená věta: "Toto je CNN."